Il Grand' Inquisitor

RIP Jodie Devos

Vandaag kregen we het verschrikkelijke nieuws dat Jodie Devos vandaag overleden is aan borstkanker, 35 jaar jong en nog een hele carrière voor zich.


Jodie Devos als Susanna

De Koningin Elisabethwedstrijd van 2014 was het begin van haar carrière... al was het begin niet helemaal zoals gepland, in de eerste ronde viel ze flauw na haar eerste aria. Twee dagen later mocht ze gelukkig herkansen, ze stootte door naar de finale, en haalde de tweede prijs binnen. Ik moet toegeven dat ik haar toen niet bij de eerste zes geklasseerd had, haar liedvertolkingen waren onvoldoende. Achteraf gezien had ze die ook niet moeten zingen.

Het is ook niet in het lied dat haar sterktes lagen, maar wel in de opera en operette. Een paar vervolmakingsjaren bij Académie van de Opéra Comique maakten haar klaar voor de Offenbach-Orphée in Luik. Een Offenbach-concert in de Munt zou volgen, evenals een onvergetelijke Olympia in de beroemde Carsen-Hoffmann in Parijs. Haar Koningin van de Nacht in de Munt was niet haar beste rol, maar haar Julie Follavoine was een lichtpunt in Boesmans zwanenzang.

Het was vooral de Waalse Opéra die haar potentieel volledig benutte. Haar doorbraak kwam er met Susanna, nog altijd één van de beste Nozze-producties die ik ooit gezien heb. Maar het is het Franse repertoire dat haar natuurlijke habitat is. Ze schitterde in een Franse Rossini, Adèle, of een Thomas-curiositeit, Philine. Lakmé wordt enkel opgevoerd als er een geschikte zangeres beschikbaar is, denk aan Natalie Dessay of Sabine Devieilhe... Jodie Devos hoort thuis in dat rijtje van Delibes-vertolksters.

Het is amper een jaar geleden dat ik haar voor het laatst hoorde, als Ophélie:

La sirène,
L'attire et l'entraîne
Sous l'azur du lac endormi!
L'air se voile!
Adieu, blanche étoile!
Adieu, ciel...
Adieu, doux ami...

Publicatie: zondag 16 juni 2024 om 20:59
Rubriek: Opera