Il Grand' Inquisitor

Le nozze di Figaro in Luik

De vorige Luikse Le nozze di Figaro speelde amper zes jaar geleden in de circustent. Vermoedelijk paste die productie niet in het operahuis. Hoe dan ook, komen ze nu met een prachtige nieuwe enscenering. Daarenboven hebben ze niemand minder dan Christophe Rousset als dirigent weten te strikken.


Figaro, Susanna (foto © ORW)

Emilio Sagi heeft een bijna-librettogetrouwe enscenering bedacht. Het decor van Daniel Bianco baadt in de warme gloed van de Sevilliaanse zon en Gabriela Salaverri heeft 18-de eeuwse kostuums ontworpen. Er zijn weliswaar de klassieke coupures in het vierde bedrijf, het menuet wordt vervangen door een Spaanse dans en het verstoppertje-spelen rond de zetel gebeurt in en onder het bed... maar voor de rest is het een aanbevelenswaardige productie van mijn meest favoriete opera.

Vocaal is de opera ook goed bezet van degelijk tot uitstekend. Raffaella Milanesi was eigenlijk de enige ontgoocheling als een zeer zwakke Cherubino die geen lijn vond in "Non so più", maar zich lichtjes herpakte in "Voi, che sapete". Mario Cassi zong zes jaar geleden nog Figaro. Hij heeft de ideale souvereine stem voor de Graaf, al heeft hij moeite om in de ensembles de juiste toon te vinden en even een dipje had in "Hai gia vinta la causa". Judith Van Wanroij heeft een mooie stem, maar ze is voor mij geen Gravin. Telkens als ze zingt, hoor ik eigenlijk een Susanna.

Jodie Devos is een fantastische Susanna. Ze domineert zowat elke scène waar ze in zit... en dat is dus bijna constant. Haar stem zit perfect over haar volledige bereik, interpretatief zit haar vertolking vol leuke details en dan kan ze met "Deh vieni, non tardar" nog eens ontroeren ook. Haar Figaro is de jonge Kroatische bariton Leon Kosavic (jaargang 1991). Hij komt uit de Muziekkapel en José Van Dam heeft hem blijkbaar heel goed gecoacht. Bij elke aria viel mijn mond weer open bij zoveel schoonheid en maturiteit. En alhoewel zijn timbre volledig anders is, deed hij mij toch om een of andere reden aan Hermann Prey denken... Een jonge zanger om in de gaten te houden !

Publicatie: woensdag 11 april 2018 om 15:53
Rubriek: Opera