Il Grand' Inquisitor

Mignon in Luik

Afgezien van een occasionele Hamlet, zie je weinig andere opera's van Ambroise Thomas in seizoensbrochures opduiken. Het was dan ook leuk om zijn Mignon eindelijk eens live te kunnen horen... uiteraard in Luik.


Lothario, Mignon

Voor muziekliefhebbers, en in het bijzonder liedfanaten, is de figuur van Mignon geen onbekende. Talloze componisten hebben zich laten inspireren door de gedichten in Goethes "Wilhelm Meisters Lehrjahre" om Mignon, de Harfenspieler en Philine een stem te geven... met de liederen van Schubert en Wolf als hoogtepunt. In de opera van Thomas krijgt de vader van Mignon de naam Lothario en speelt Wilhelm Meister uiteraard ook een centrale rol.

Mignon maakt deel uit van een rondreizende theatertroupe en dat was dan ook de inspiratie voor regisseur Vincent Boussard om alles in een theater te laten afspelen. Op het voorplan voltrekt zich de actie, achter een doorzichtig doek zit het koor alias het publiek. Zoals meestal, heeft Boussard ook nu een stijlvolle en sobere enscenering bedacht waarin de zangers en hun interactie centraal staan. Hij had ook gekozen voor de originele opéra-comique-versie, dus met dialogen. En alhoewel er een volledig Franstalige bezetting was, vielen die gesproken taferelen toch wat tegen. Er vielen te vaak dode momenten waar geen spanning vanuit ging.

Maar op muzikaal vlak, was de bezetting wel overtuigend. Stéphanie D'Oustrac zong met haar rijke mezzo vol donkerhouten kleuren een ontroerende Mignon, met uiteraard een prachtige "Connais-tu le pays"... de enige tekst uit de opera die ook als het lied "Kennst du das Land" bekend is. Al vertoont "Fugitif et tremblant" van Lothario toch enige gelijkenis met "An die Türen will ich schleichen". De rol van Lothario werd met de ronkende bas van Jean Teitgen indrukwekkend neergezet. In de berceuse "De son coeur j'ai calmé la fièvre" kon hij ook de nodige tederheid oproepen. De Franse tenor Philippe Talbot was een degelijke Wilhelm Meister zonder veel potten te breken in zijn romance. De rol van Philine is op het lijf van Jodie Devos geschreven. De coloraturen knetterden heerlijk en met diepgang in "Je suis Titania".

Publicatie: vrijdag 8 april 2022 om 15:19
Rubriek: Opera