Il Grand' Inquisitor

Le comte Ory in Luik

Als eindejaarsproductie brengt de Luikse opera Rossini's Le comte Ory, waarvan ik gisteren op de valreep de dernière kon zien. Het is tot nu toe de beste productie van dit seizoen in Luik.


Isolier, Adèle, Ory (foto © ORW)

Een aantal jaren geleden heeft Luik de Parijse slapstickproductie van Savary binnengehaald. De huidige productie is ook afkomstig van de Opéra Comique, maar is op alle vlak een verademing.

De regisseur Denis Podalydès heeft dan ook zijn sporen verdiend in de Comédie Française, waar ik ooit een geweldige "Cyrano" van zijn hand meegemaakt heb. De productie ziet er niet alleen mooi uit - met zowaar kostuums van Christian Lacroix en een sfeervolle belichting - maar ook de personenregie is goed zonder in de kolder te vervallen. Er is zelfs een geïndividualiseerde koorregie: dat zie je ook niet alle dagen in Luik.

De opera was ook uitstekend bezet. Voor de titelrol hadden ze niemand minder dan Antonino Siragusa geëngageerd. Zijn flexibele Rossini-tenor haalt nog moeiteloos de hoogste noten. Jodie Devos zingt Comtesse Adèle met waardige uitstraling, knallende staccato-loopjes en mooie piano's. Josè Maria Lo Monaco bracht een warme mezzo mee voor de page Isolier. Enrico Marabelli was een gedegen Raimbaud die scoorde met de Viaggio-aria "Dans ce lieu solitaire".

Een prachtig begin van het jaar.

Publicatie: donderdag 3 januari 2019 om 17:59
Rubriek: Opera