Il Grand' Inquisitor

Terugblik 2008

De Fledermaus-voorstelling in Luik was mijn laatste voorstelling dit jaar... tijd om een bilan op te maken van 2008.

In 2008 vond de Koningin Elisabethwedstrijd voor Zang plaats. Het was een matige editie waar enkel de top vier min of meer boven de middelmaat uitstak, met Isabelle Druet, Bernadetta Grabias, Anna Kasyan en Szabolcs Brickner. Of zij de nieuwe generatie zangers gaan worden, zal de toekomst uitwijzen.

Vorig jaar overleden ook ex-grootheden zoals Giuseppe di Stefano of Leyla Gencer, maar ook de onverwacht vroege overlijdens van Sergei Larin en Inga Nielsen waren te betreuren.

Dit jaar was ook het jaar waar allerlei intendanten en aangekondigde intendantenwissels voor nieuws zorgden. Dat Marc Clemeur naar Straatsburg gaat, is al lang bekend. De afgelopen jaren van zijn bewind haalden niet het niveau van de eerste jaren. Of Aviel Cahn het tij kan keren voor de Vlaamse Opera valt af te wachten.

Gerard Mortier is ook altijd goed voor suspense. Zo maakte hij in de loop van de zomer bekend dat hij zich samen met Nike Wagner kandidaat stelde om de Bayreuther Festspiele te gaan leiden. Uiteindelijk werden het de twee halfzusjes Katharina en Eva Wagner, waardoor hij zich volledig aan zijn project in New York zou kunnen wijden. Maar het excuus van "te weinig geld", greep hij aan om daar de handdoek in de ring te gooien. Voorlopig staat hij nu genoteerd om in 2010 het Teatro Real te leiden. Of ze hem ooit effectief in Madrid gaan zien, is ook af te wachten.

In Duitsland staan er ook een aantal machtswisselingen op stapel... het is opvallend, maar niet echt verrassend, dat het vooral regisseurs zijn die op de voorgrond treden. Jürgen Flimm leidt al de Salzburger Festspiele, en zal ook de Berlijnse Lindenoper overnemen van Peter Mussbach. Uwe Eric Laufenberg wordt de nieuwe intendant in Keulen terwijl het Keulse operahuis gerenoveerd wordt. En Willy Decker wordt voor drie jaar de leider van de Ruhrtriennale.

Maar om af te sluiten, heb ik geprobeerd een top-tien te maken van de operavoorstellingen van het afgelopen jaar. Voor de interessantste voorstellingen moest ik naar het buitenland. In chronologische volgorde:

En wat de liedrecitals betreft, is hier mijn top-vijf... ook in chronologische volgorde:

Daarnaast waren er nog een paar opmerkelijke concerten, zoals Ruhe in deSingel, Joyce DiDonato in de Munt of Juan Diego Florez in Luik.

Publicatie: zaterdag 27 december 2008 om 12:38
Rubriek: Nieuws