Il Grand' Inquisitor

Andrè Schuen in Schwarzenberg

De laatste week van augustus komt eraan, en dus is er ook weer een Schubertiade in Schwarzenberg. Mijn Schubertiadeweek begon vanavond met Andrè Schuen en Daniel Heide in een taboedoorbrekend liedrecital...


(foto © Schubertiade Schwarzenberg)

Een jaar geleden brachten ze Die schöne Müllerin en tijdens de juni-Schubertiade dit jaar volgde Schwanengesang. Logischerwijze was het dan nu de beurt aan Winterreise.

Het eerste wat opvalt, is dat het een eerder trage Winterreise is. Ze doorbreken vlotjes de 75-minutengrens. Hun vertolking voelde ook traag aan. Vooral de liederen waarin de Wanderer terugdenkt aan zijn geliefde baadden in een melancholische traagheid. Die sfeer was al meteen gezet in een liefdevolle en tedere Gute Nacht.

Na ijzige Gefrorne Tränen en Erstarrung lijken Wasserflut en Auf dem Flusse een eerste kantelpunt te zijn, met opborrelende woede. Die woede vertolkt Schuen onder andere door meer forte te zingen, maar dat is nog altijd niet zijn sterkste kant. Het slot van Wasserflut - "Da ist meiner Liebsten Haus" - klonk nog fantastisch. Maar voor de dramatiek in Rückblick neigt hij iets te veel naar roepen in plaats van zingen.

Een deel van de traagheid komt ook van de pauzes die Daniel Heide laat vallen tussen de liederen. Er is echter één opmerkelijke uitzondering, namelijk het aaneenrijgen van Der greise Kopf en Die Krähe. De verinnerlijkte vertolking van Schuen maakt deze liederen tot een existentialistisch duo, wat zijn vervolg kreeg in Der Wegweiser als existentieel archetype. Bij de onheilspellende sfeer die Heide in Die Krähe schept, weet je... dit loopt niet goed af.

Naast sfeerscheppen zorgt Heide ook voor alle externe geluidseffecten van fluitende windhanen en kletterende dakpannen in Die Wetterfahne tot ratelende kettingen in Im Dorfe. Zijn vertoking van Das Wirtshaus was dan weer iets minder overtuigend omwille van een te dominante rechterhand.

Voor wie tot hier geraakt is om te weten welk taboe ze dan wel doorbroken hebben... wel, ze hebben zowaar een bisnummer gebracht... Im Abendrot.

Publicatie: zondag 25 augustus 2019 om 21:43
Rubriek: Liedrecital