Il Grand' Inquisitor

Andrè Schuen in Schwarzenberg

Na "Die schöne Müllerin" vorig jaar, voerden Andrè Schuen en Daniel Heide vandaag Schwanengesang uit. Om de reeks Schubert-cycli volledig te maken, zal in augustus nog "Winterreise" volgen.


(foto © Schubertiade)

Ze verdeelden de Rellstab- en de Heine-liederen van Schwanengesang over de twee helften van het recital. Voor de pauze kregen we zo de Rellstab-liederen te horen, aangevuld met Herbst als voorlaatste lied in de reeks.

Met het "rauschendes Bächlein" van Liebesbotschaft lijkt hij terug te blikken op Die schöne Müllerin. Zijn vertolking van Kriegers Ahnung kijkt al vooruit naar Winterreise onder andere met de manier waarop hij zijn geliefde "Gute Nacht" wenst. Maar ook door de intieme manier waarop hij droomt dat ze in zijn armen ligt. Ik weet niet of hij (zowel Schuen als Schubert) het bewust gedaan heeft, maar het was de eerste keer dat me dat mogelijk verband met Frühlingstraum opviel. Een verleidend Ständchen werd op één mezza voce draad gezongen... wat een voorbode voor de Heine-liederen zou blijken te zijn.

Vooraleer aan die Heine-liederen te beginnen, werd het programma wat aangedikt met vier liederen op teksten van Seidl: van het bekende Der Wanderer an den Mond tot het minder bekende Am Fenster. Ik had hier halvelings ook al Die Taubenpost verwacht, maar dat bleef op zijn plaats als contrast na Der Doppelgänger. Schuens vertolking werd gekenmerkt door een doorgedreven pianocultuur. Na een mysterieuze Die Stadt krijgen we bijvoorbeeld ook Der Doppelgänger dat pianississimo aanvangt - en daarenboven perfect draagt tot achteraan de zaal - en pas bij "Schmerzensgewalt" losbreekt in een groots fortissimo. Het vreemde was dat zijn forte in Der Atlas nog niet helemaal goed zat en wat getrukeerd overkwam.

Met de keuze van de twee bisnummers - Wandrers Nachtlied II en Der Wanderer (Schlegel) - gaf hij aan dat de Heine-liederen ook tot het genre van de Wanderlieder behoren, net zoals "Müllerin" en... "Winterreise"... ik kijk er al naar uit.

Publicatie: donderdag 27 juni 2019 om 19:06
Rubriek: Liedrecital