Il Grand' Inquisitor

Der Freischütz in het PSK

Faust is de rode draad doorheen het Klarafestival dit jaar. Maar in plaats van één van de "echte" Faust-opera's te programmeren, brengen ze Webers Der Freischütz, wat uiteraard ook een Faustiaanse opera is. Laurence Equilbey dirigeerde het Insula Orchestra.


Johanni van Oostrum (foto © Sajinthe de Vries)

Het was een semi-concertante voorstelling in een regie van Olivier Fredj, die eerder Macbeth in het Muntpaleis gedaan heeft. Veel enscenering is er wel niet, afgezien van de toevoeging van een jongleur alias Samiel en wat lichteffecten tijdens de Wolfschluchtsscène. Het feit dat dit gezelschap net uit een reeks scenische voorstellingen in Caen en Aix komt, verklaart waarom alle zangers, inclusief het koor, zonder partituur zongen en vrij over het podium bewogen.

De ontdekking van de avond is zonder enige twijfel Johanni van Oostrum. Deze Zuid-Afrikaanse beschikt over een wonderbaarlijk mooie sopraan. Agathes grote aria "Leise, leise, fromme Weise" bouwt ze op vanuit een prachtig mezza voce, dat perfect openbloeit tot licht-dramatische dimensies... enkel spijtig dat haar slotnoot er wat verhakkeld uitkwam. Maar in het derde bedrijf exploreerde ze in "Und ob die Wolke sie verhülle" op indrukwekkende wijze alle verdere nuances van het piano.

Haar prestatie staat in schril contrast met die van haar tegenspeler. De Finse tenor Tuomas Katajala zingt een teleurstellende Max. Af en toe zijn er een paar goede noten, iets te vaak klinkt zijn stem ongezond kelig. Chiara Skerath is een overtuigend Ännchen. "Kommt ein schlanker Bursch gegangen" was nog wat eenzijdig, maar in "Trübe Augen" kon ze haar vocaal acteerwerk bovenhalen. Vladimir Baykov kennen we in Brussel vooral van zijn Boris in de Munt en zijn eerdere deelname aan de Elisabethwedstrijd. Hij is een overweldigende Kaspar. Zijn stem klinkt homogeen tot en met de diepste noten van "Hier im ird 'schen Jammerthal", zonder dat ze aan kracht inboeten. Ook de dialogen projecteert hij met een PSK-vullende sonore stem.

Publicatie: zondag 17 maart 2019 om 22:58
Rubriek: Opera