Il Grand' Inquisitor

Adriana Lecouvreur in Luik

Adriana Lecouvreur kan als standaardrepertoire beschouwd worden, maar toch was het pas gisteren dat ik Cilea's opera voor de eerste keer live kon horen en zien... uiteraard in Luik.


Adriana, Maurizio

Adriana Lecouvreur is een echte diva-opera waarin diva's van Magda Olivero over Renata Tebaldi en Renata Scotto tot... euh... Angela Gheorghiu geschitterd hebben. In Luik was het Elena Mosuc die in de huid van de Parijse tragédienne mocht kruipen. Ze beschikt over de nodige scenische allure en uitstraling, maar vocaal duurde het een tijd eer ze opgewarmd was. Dan is het problematisch dat haar grote hit "Io son l'umile ancella" al meteen in het eerste bedrijf komt. We kregen veel ongecontroleerd vibrato, wilde hoge noten en kleurloze tonen te horen. Langzaam maar zeker werd ze beter om tenslotte een ontroerende "Poveri fiori" en aansluitende sterfscène te zingen.

Anna Maria Chiuri zong haar rivale, de prinses van Bouillon. Meer dan tien jaar geleden was ze in Luik nog een indrukwekkende Ulrica, maar van die stem van toen blijft niet veel meer over. Nu moet ze constant tussen haar registers schakelen in "O vagabonda stella". Luciano Ganci hebben we eerder dit seizoen gehoord als Zamoro. Hij zingt de rol van Maurizio met veel meer nuance dan de Verdi-rol met een meeslepende "La dolcissima effigie", een melancholische "L'anima ho stanca" en een bruisende "Il russo Mèncikoff"... alleen spijtig dat hij zijn intonatie niet voldoende onder controle heeft en te weinig portamenti gebruikt.

Mario Cassi heeft de laatste jaren een paar te zware rollen gezongen in Luik, maar met Michonnet zit hij terug in het juiste vak. Hij was zowat de meest bevredigende zanger gisteren, samen met de steeds mooier wordende tenor van Pierre Derhet in de relatief kleine rol van de abate di Chazeuil.

Arnaud Bernard heeft een visueel aantrekkelijke enscenering bedacht. De meeste bedrijven spelen zich af in de coulissen van de Comédie-Française waar Adriana thuis is, inclusief een podiumpje waar Adriana haar laatste adem uitblaast nadat ze aan de vergiftigde viooltjes geroken heeft. Voor de twee intiemere bedrijven - in de salon van Mlle Duclos en in Adriana's huis - werd een apart decor "à vue" opgetrokken. Alles bij elkaar een verzorgde en correcte enscenering.

Publicatie: woensdag 12 april 2023 om 17:07
Rubriek: Opera