Il Grand' Inquisitor

Tosca in de Munt (2/2)

De Munt leek gisteren bijna terug gevuld met publiek voor Tosca. De beperking tot 200 personen twee weken geleden is vervangen door een zaalbezetting met één lege tussenstoel voor alle rijen en loges. Ik hoorde gisteren de tweede bezetting.


Tosca, Scarpia (foto © Karl Forster)

Op papier zag deze tweede bezetting van de drie hoofdrollen - met zangers die we meest recent gehoord hebben in Aida - er beter uit dan de eerste. In de praktijk bleek dat ook het geval te zijn, al is het zeker nog niet perfect. Monica Zanettin heeft op zijn minst de capaciteiten voor Tosca met veel metaal in haar stem dat moeiteloos over het orkest gaat, maar ook de piano-passages niet vergeet. De nodige portamenti zorgen voor de karakteristieke Puccini-stijl. De hoogste noten klinken soms wel wat dun.

Andrea Carè zong Cavaradossi met een mooi timbre, een homogene tenor en veel italianità. Maar naar mijn gevoel is hij nog altijd een lyrische tenor, wat uitstekend werkt in "E lucevan". De dramatische vittoria-uitbarstingen klinken wel goed, maar hij beschikt niet over voldoende spinto-slagkracht om een forte-orkest te overwinnen. In vergelijking met Naouri is Dimitris Tiliakos een klassieke Scarpia met meer arrogantie en venijn in de stem.

Publicatie: woensdag 30 juni 2021 om 16:47
Rubriek: Opera