Il Grand' Inquisitor

Chia-Fen Wu in Antwerpen

Gisteren zwaaiden de deuren aan het Antwerpse Operaplein weer open voor het eerste welkom-terug-concert van Opera Vlaanderen met als titel "Mozart De Luxe".


(foto © Tom Cornille)

Op het programma stond uiteraard muziek van Mozart: hoofdzakelijk zijn grote Lieder-hits, aangevuld met twee aria's, het Et incarnatus est uit zijn Mis in c, en zijn 21ste vioolsonate. Voor de uitvoerders is Opera Vlaanderen het niet al te ver gaan zoeken. Pianist Pedro Beriso is onder normale omstandigheden de repetitor van dienst en Kristie Su is de eerste violist van het Operaorkest. De sopraan Chia-Fen Wu kennen we als lid van het Operakoor, maar ook van een aantal solo-rolletjes in recente operaproducties.

Met de openingsaria Voi avete un cor fedele moest ze nog even haar draai vinden, maar vanaf de liederen stond ze er. Ze heeft weliswaar een vrij generieke sopraanstem, maar op het vlak van expressiviteit en interpretatie kon ze me wel overtuigen als liedzangeres. Ze bouwt een goed contact op met het publiek. Haar gelaatsexpressies en subtiele gestes onderstrepen de tekst die ze zingt. De impact zou nog wat groter kunnen geweest zijn als er geen pupiter in de weg had gestaan.

Net zoals Cupido's pijl was het meteen raak in Dans un bois solitaire, gevolgd door een sprankelende Der Zauberer waarbij ze je totaal doet vergeten dat het een strofisch lied is, of een vertederend Das Veilchen om het eerste liedgroepje af te sluiten. De hartverscheurende momenten kwamen na de vioolsonatepauze in Das Lied der Trennung en in Als Luise die Briefe ihre ungetreuen Liebhabers verbrannte als haar woede en verontwaardiging opflakkert. Ze bewaarde het mooiste tot het laatst met een adembenemende Abendempfindung, misschien wel het mooiste lied dat Mozart ooit geschreven heeft. Er kwam nog één bisnummer. Als een volleerde Susanna bruiste ze van de charme in Un moto di gioia.

Ik ben uitermate tevreden dat er na 15 jaar weer liederen weerklonken in het Antwerpse operahuis, een geënsceneerde Winterreise niet te na gesproken. Hopelijk blijft dit repertoire in de programmatie, ook als de wereld weer normaal geworden is...

Publicatie: vrijdag 25 september 2020 om 16:40
Rubriek: Liedrecital