Il Grand' Inquisitor

Soile Isokoski in Antwerpen

Ik heb lang geaarzeld vooraleer ik besliste om naar het recital van Soile Isokoski en Marita Viitasalo te gaan in de Vlaamse Opera. Haar vorig recital - Italienisches Liederbuch met Bo Skovhus - was lichtjes rampzalig, maar uiteindelijk vond ik dat ik haar toch een tweede kans moest geven. En deze keer is het een stuk beter afgelopen.

Programmatisch sprong ze van de hak op de tak - na vijf liederen hadden we al vier verschillende talen gehoord - waardoor elk groepje liederen op zichzelf moest staan. Technisch is er weinig aan te merken. Elke noot wordt juist geplaatst en met perfect oog voor detail bedachtzaam ingekleurd. Aangezien ze zich geen zorgen hoeft te maken over technische belemmeringen zou ze al haar aandacht kunnen vestigen op haar interpretatie. En daar wringt het een beetje. Ik voel bijna nooit warmte of emotionele betrokkenheid bij wat ze zingt, waardoor ze mij op geen enkel moment kan ontroeren. Ik weet niet of het iets typisch Fins is, maar ik heb hetzelfde probleem met bijvoorbeeld Karita Mattila. Je luistert naar haar verbluffende techniek, maar niet echt naar wát ze zingt, waardoor het recital niet echt bijblijft.

Er was nochtans voldoende mogelijkheid om het publiek wel in haar gevoelswereld toe te laten. De sombere liederen van Rangströms Den mörka blomman hadden heel aangrijpend kunnen geweest zijn en de vier droomliederen Neljä laulua unesta van haar landgenoot Aulis Sallinen werden met een beklemmende intensiteit gezongen. Maar de liederen waarmee ze volgens mij "scoorde" waren de Duitse liederen, zoals Abendempfindung van Mozart of Brahms' Das Mädchen spricht, dat bijna een operettemelodie leek. Haar vertolking van Von ewiger Liebe was ook heel indrukwekkend. Voor een keer werd dat niet gebruld, maar heel nauwkeurig dynamisch opgebouwd... heel mooi.

Maar noteer in allegeval 12 april, want dan zendt klara het recital uit... en ik denk dat haar afstandelijkheid veel minder een probleem zal zijn via de radio.

Publicatie: zondag 30 januari 2005 om 11:00
Rubriek: Liedrecital