Il Grand' Inquisitor

Trio Capricorn in Flagey

Na Sophie Karthäuser vorige week zondag, was er vandaag weer een Liedrecital te horen in de reeks "Flagey on Air"... nog altijd voor een beperkt publiek. Trio Capricorn bracht vrij onbekend repertoire voor hun heel specifieke samenstelling.

Het Trio Capricorn bestaat uit de mezzo Katarina Van Droogenbroeck, de pianist Philippe Riga en altvioliste Hélène Desaint. Voor deze combinatie zijn vooral Brahms' Zwei Gesänge (Gestillte Sehnsucht en Geistliches Wiegenlied) bekend. Drie jaar geleden gaven ze trouwens al een embryonale versie van het programma van vandaag, ook in Flagey.

Ik kan me voorstellen dat de samenklank van een altviool en een mezzo vooral in de geest van een componist ontspruit als hij diepzinnige of melancholische teksten wil toonzetten. Daar is op zich niets mis mee, maar het wordt problematisch als dan een heel recital met die muziek geprogrammeerd wordt. Vooral in het eerste deel van het concert leidde dat tot dodelijke saaiheid met naast de twee Brahmsliederen, ook Three Songs with viola van Frank Bridge en Drei Lieder (Opus 3a) van ene Adolf Busch. Pas als Saint-Saëns een virtuoze altpartij centraal stelt in Violons dans le soir, wordt die monotonie doorbroken.

Het helpt ook niet dat Katarina Van Droogenbroeck weinig tot niets met de tekst doet, die daarenboven slechts met flarden te verstaan is. Neem bijvoorbeeld het tweede Busch-lied, de overbekende Goethe-tekst Wonne der Wehmut die door talloze componisten op muziek is gezet (met die van Beethoven en Schubert als bekendste versies). Het gedicht begint met "Trocknet nicht, Tränen der ewigen Liebe" en eindigt met "Trocknet nicht, Tränen unglücklicher Liebe". Als er geen expressief, laat staan emotioneel, onderscheid gemaakt wordt tussen die twee versregels, dan schiet je in mijn ogen als Liedzanger tekort.

Het deel na de pauze was iets gevarieerder en dat was vooral te wijten aan de Quatre poèmes pour voix, alto et piano van Charles Martin Loeffler. La cloche fêlée en Le son du cor s'afflige vers les bois werden afgewisseld met een aanstekelijke Dansons la gigue, waarin de alt een slepende zigeunerviool werd, en een Sérénade met een tokkelende mandoline. Desalniettemin is het interessant om al deze onbekende muziek eens te horen. Verschillende van deze liederen zijn ook te beluisten op het YouTube-kanaal van het trio.

Publicatie: zondag 9 augustus 2020 om 23:15
Rubriek: Liedrecital