Il Grand' Inquisitor

Marlis Petersen - Dimensionen: Anderswelt

In haar Dimensionen-trilogie heeft Marlis Petersen deel twee uitgebracht. Met "Anderswelt" belicht ze de fantasiewerelden die bevolkt worden door elfen en waternimfen. Deze keer is Camillo Radicke de pianist van dienst.

De CD begint met Lockung van Pfitzner op een typische Eichendorff-tekst die als proloog kan dienen. Meteen horen we Radicke zijn beste pianowater bovenhalen, wat onder allerlei vormen nog zal terugkeren in andere waternimfliederen. Het vervolg is ingedeeld in groepjes, één over waternimfen, twee over elfen.

Het interessantste deel is echter haar uitstap naar de mystieke wereld van Scandinavië. Het is opvallend hoe de klank van haar stem bepaald wordt door de taal waarin ze zingt. Het eerder zilveren Duits maakt plaats voor een vollere Deense klank in Ariels Sang (Nielsen), een weemoedig ontroerend en tegelijkertijd grootschalige Majnat (Sinding), een opwindende Fylgia (Stenhammar) of een majestueuze vertolking van het Ijslandse Hamraborgin (Kaldalóns). De klankwereld van Kilpinen met Berggeist wringt wat in dit rijtje.

Op Welt stond al heel wat onbekend repertoire. Maar als Brahms' Sommerabend, Wolfs Elfenlied en Griegs Med en vandlilje (hier wel gezongen in de Duitse vertaling als "Mit einer Wasserlilie") zowat de bekendste liederen op deze CD zijn, dan zal het wel duidelijk zijn dat veel onbekende Liederpaden betreden worden. Een opvallende naam is die van de dirigent Bruno Walter, die blijkbaar ook liederen gecomponeerd heeft. Zijn Elfe (weer Eichendorff) krijgt een trippelende pianopartituur maar een Straussachtige zanglijn. Dezelfde tekst werd op een lyrischere manier getoonzet door ene Julius Weismann. De derde versie is van Friedrich Gulda, bij wie het aansluit op de sfeer van Wolfs Elfenlied... dat door Petersen op een charmante en speelse manier vertolkt wordt.

Twee andere parels mogen niet onvermeld blijven. Het relatief bekende Der Nöck van Loewe is het langste lied op de CD. De verschillende delen worden mooi gedifferentieerd met vooral een mooi gefraseerde "und atmend horcht die Nachtigall" waarbij je de nachtigaal coloratuurgewijs door de lucht ziet vliegen. In Liederseelen van Herman Zumpe laat Petersen nog eens haar vocale veelzijdigheid horen als ze elke geest een ander stemmetje geeft.

Publicatie: vrijdag 11 januari 2019 om 18:42
Rubriek: CD & DVD