Il Grand' Inquisitor

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

De eerste van de "Dimensionen"-reeks, uitgebracht bij Solo-Musica, heeft als ondertitel "Welt" meegekregen. Hij beschrijft het hier en nu: de natuur en de mens tussen hemel en aarde met zijn existentiële vragen, hoop... en Sehnsucht. Die verschillende aspecten worden telkens gegroepeerd in hoofdstukjes van vier tot zes liederen.

Met dergelijke thema's is Schubert uiteraard onvermijdelijk. Het zijn ook de vertolkingen van zijn liederen die ware juweeltjes zijn. In An die untergehende Sonne vormen "immer tiefer, immer leiser, immer ernster" drie kostbare parels. De eerste zin van Die Mutter Erde - "Des Lebens Tag ist schwer und schwül" - is adembenemend mooi. En de eerste keer dat ze een fantastisch woord als "Wonnetaumel" zingt in Naturgenuss is het vervuld van sensualiteit. Ze zit wel aan haar dramatische grens als ze "und baut wie Felsen den Bau der Gedanken" in Die Berge moet zingen. Am See brengt ze met delicate loopjes.

Er is veel schoonheid te horen op deze CD, al is het geheel minder dan de som van de individuele delen. Veel liederen baden in dezelfde sfeer en in hetzelfde tempo, waardoor na verloop van tijd een gevoel van eentonigheid ontstaat. Al is er wel een opgewekte Brahms-Juchhe! of de Schumann-Sehnsucht. Der Strom, der neben mir verrauschte had ook voor afwisseling kunnen zorgen, maar ze zingt Brahms' lied ook met een te teruggehouden expressie. Anderzijds zou ik haar breekbare vertolking van Mondnacht niet willen missen.

Een ander pluspunt van deze opname is dat ze me kennis heeft laten maken met de componist Hans Sommer met een fantastisch lied als Herbstabend of het slotlied Erinnerung dat als "conclusio" van de CD dient met de Goethe-tekst:

Willst du immer weiter schweifen?
Sieh, das Gute liegt so nah.
Lerne nur das Glück ergreifen,
denn das Glück ist immer da.

Op de website van Marlis Petersen heeft ze al aangekondigd dat de opname van deel twee - "Anderswelt", oftewel de wereld van elfen, feeën en dwergen - al ingeblikt is. Ik kijk er in alle geval naar uit, maar hoop toch op iets meer variatie.

Publicatie: vrijdag 27 juli 2018 om 19:50
Rubriek: CD & DVD