Il Grand' Inquisitor

Der Graf von Luxemburg in Duisburg

Het is nog eens tijd voor een streepje operette. Twee jaar geleden ging een nieuwe productie van Der Graf von Luxemburg in Düsseldorf in première en wordt dit seizoen hernomen in Duisburg.


Graf René, Juliette (foto © Hans Jörg Michel)

Franz Lehar componeerde Der Graf von Luxemburg een paar jaar na Die lustige Witwe en het was meteen een groot succes. Desalniettemin wordt deze operette nog maar mondjesmaat opgevoerd en lijkt hij niet weg te geraken uit de schaduw van de lustige weduwe...

De aanleiding van de handeling is Fürst Basil Basilowitsch die wil trouwen met de operazangeres Angèle Didier. Een vorst moet uiteraard binnen zijn stand huwen en daarom vraagt hij aan René, de aan lager wal geraakte Graf von Luxemburg, om incognito met Angèle te trouwen en haar zo een titel te geven. Na drie maanden zou hij terug van haar moeten scheiden. Later ontmoeten René en Angèle elkaar uiteraard en ze worden uiteraard verliefd en uiteraard kunnen ze op het einde toch met elkaar trouwen... niet in het minst omdat plots, als een deux ex machina, Gräfin Stasa Kokozowa (Basils vorige verloofde) opduikt.

De regisseur Jens-Daniel Herzog probeert verschillende lagen van serieux en kolder in zijn enscenering te krijgen. Aan de ene kant heb je het "serieuze" paar van René en Angèle. Armand en Juliette zijn verantwoordelijk voor de luchtigere noot met onder andere een action painting-scène in het eerste bedrijf. Pawlowitsch, Mentschikoff en Pélégrin worden de lijfwachten van Basil en moeten voor de slapstick zorgen. Het eerste bedrijf komt traag op gang, maar vanaf het tweede bedrijf is het een wervelende productie.


Angèle Didier (foto © Hans Jörg Michel)

Herzog voegt ook de acteur Oliver Breite toe aan de handeling. In het derde bedrijf speelt hij zowel hotelreceptionist, piccolo, schoonmaker als serveuse... met de nodige verkleedpartijen tot gevolg. Daarnaast is hij ook een soort Frosch-figuur die commentaar geeft op de actualiteit. Actualiteit krijgen we ook in de figuur van Gräfin Stasa, vertolkt door een hilarische Doris Lamprecht. Aan haar couplet "Ich will die Liebe genießen" voegt ze een aantal extra strofen toe over klimaatopwarming, Trump en de Brexit.

Ik moet toegeven dat ik vooraf zo mijn twijfels had bij de keuze om Bo Skovhus te bezetten als Graf René, zeker na zijn doortocht in Düsseldorf als Wozzeck. Tegen alle verwachtingen in zingt hij een uitstekende René met goede topnoten zonder dat hij probeert om zijn stem te verlichten tot een "jeune premier". Juliane Banse is een en al elegantie als ze Angèles "Unbekannt, deshalb nicht minder interessant" zingt. Johannes Preißinger is een heel overtuigende Basil. Florian Simson en Lavinia Dames vormen een sprankelend koppel als Armand en Juliette.

Publicatie: vrijdag 22 juni 2018 om 09:11
Rubriek: Operette