Il Grand' Inquisitor

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.


foto © ChorWerk Ruhr / Pedro Malinowski

Rossini schreef de mis op het einde van zijn leven, oorspronkelijk met een begeleiding voor twee piano's en een harmonium. Een paar jaar later zou hij nog een orkestratie voorzien. Gisteren werd die eerste versie uitgevoerd met het pianoduo Tal & Groethuysen en Max Hanft aan het harmonium. Florian Helgath dirigeerde het ChorWerk Ruhr. Het is een fris klinkend koor dat al meteen in het Kyrie laat horen welke verfijnde voordracht ze in petto hebben.

Bij de solisten viel de naam van Michael Volle op. Met zijn gebronsde bariton zingt hij een stevige Quoniam, al laat hij een paar kleine nootjes voor wat ze zijn. Anke Vondung kennen we vooral van haar bijdrage bij de liedkwartetten in de Munt. Gisteren schitterde ze in een prachtige en warme uitvoering van het Agnus Dei. Tilman Lichdi heeft een homogene tenor met een mooie hoogte, zijn Domine Deus is een aria die zo uit Rossini's "Péchés de veillesse" kan komen. Gabriela Scherer zong tenslotte de sopraanpartij. Ze heeft een grote, ietwat metallieke, sopraan die goed projecteert en me ook geschikt lijkt voor het grote lyrische of jong-dramatische repertoire.

Publicatie: zaterdag 10 februari 2018 om 10:56
Rubriek: Concert