Il Grand' Inquisitor

Schubert-kwartetten in de Munt

Na eerder een liederavond met kwartetten, trio's, duetten en liederen van Brahms en één met liederen van Schumann, heeft de Munt (bijna) hetzelfde vocaal kwartet uitgenodigd voor een avond met Schubertliederen. Christoph Berner zat aan een pianoforte om een extra Schubertiade-dimensie toe te voegen.

Het programma bestond uit een lichtvoetig eerste deel, met een gevarieerde combinatie van verhalende liederen. Na de pauze volgden hoofdzakelijk kwartetten met een meer ingetogen, zelfs geestelijke sfeer.

Het zangerskwartet werd aangevoerd door sopraan Marlis Petersen, die solo het Lied der Delphine zong. Dit lied heeft een huppelende en aanstekelijke melodie, maar Petersen weet er ook de melancholische kant van te benadrukken. Ze is een eersteklas-liedzangeres die dringend eens uitgenodigd moet worden voor een solo-liederavond. Ook haar bijdrage bij de kwartetliederen zorgde voor opmerkelijke momenten, zoals toen ze in Die Geselligkeit haar R'en sensueel liet rollen in "er lehret im Kuss"... Anke Vondung zong met een warme en ronde mezzo en maakte indruk met haar expressieve vertolking van Die Unterscheidung en een intens Der Tod und das Mädchen. In het grappige trio Der Hochzeitsbraten heeft ze zelf niets te zingen, maar dook ze toch even op als konijn...

Werner Güra is wat mij betreft dé regerende liedtenor van het moment en haalde ook gisteren het verwachte niveau, met onder andere een uitstekend vertelde uitvoering van Der Sänger, waarbij hij zijn stem zonder problemen aanpaste van page naar ridder of naar koning. Bariton Konrad Jarnot is de zwakke schakel in dit kwartet. Hij had het ongelukkige idee om Die Allmacht te zingen, wat al zijn zwakheden blootlegt... van een gebruld forte tot een onsamenhangende frasering of een totaal gebrek aan pianocultuur.

Dit programma hebben ze ondertussen ook opgenomen op CD bij harmonia mundi onder de titel Licht und Liebe.

Publicatie: dinsdag 10 september 2013 om 16:22
Rubriek: Liedrecital