Il Grand' Inquisitor

Schumann Liebeslieder in de Munt

Een paar jaar geleden, programmeerde de Munt al eens een kwartetliederavond rond de Liebesliederwalzer van Brahms. Vandaag stond uitsluitend Schumann op het programma met bijna dezelfde artiesten. Stella Doufexis werd ondertussen vervangen door Anke Vondung. Marlis Petersen, Werner Güra en Konrad Jarnot waren er wel weer bij. Christoph Berner en Camillo Radicke zaten aan de pianoforte.

De stemmen van Petersen en Vondung harmonieerden mooi in Erste Begegnung, Liebesgram of Botschaft uit het Spanisches Liederspiel. Aanvankelijk ontgoochelde Petersen in haar solo-liederen met bijvoorbeeld een over-dramatische Melancholie. Konrad Jarnot gaf dan weer een veel te stijve vertolking van Der Kontrabandiste.

Werner Güra zong een correcte Geständnis, maar verbeterde zienderogen in het Minnespiel met een schmalzrijke Meine Töne still und heiter of een innige Mein schöner Stern. In het duet Ich bin dein Baum was er te weinig interactie tussen Vondung en Jarnot.

Het Spanische Liebeslieder na de pauze had het potentieel om het hoogtepunt van de avond te worden. Op sommige vlakken was dat ook het geval. Marlis Petersen begon na het Vorspiel met een uitstekende vertolking van Tief im Herzen trag' ich Pein. Ik was ook gecharmeerd door de warme stem van Vondung in Hoch, hoch sind die Berge. Werner Güra kon zijn expressiviteit uitleven met O wie lieblich ist das Mädchen en Weh, wie zornig ist das Mädchen.

Maar in deze Liebeslieder kan veel meer tussen de zangers gespeeld worden, zonder dat het daarom een volledig uitgeacteerde voorstelling moet worden. Elk lied/duet/kwartet werd afzonderlijk uitgevoerd zonder weinig samenhang. Degenen die even niet moesten zingen, zaten rechts op het podium rond een tafeltje te wachten op hun beurt.

Desalniettemin was het mooie start van het liedseizoen van de Munt met een repertoire dat maar zelden te horen valt. Dit programma hebben ze trouwens ook uitgebracht op CD.

Publicatie: maandag 12 september 2011 om 22:30
Rubriek: Liedrecital