Il Grand' Inquisitor

Parijs 2016-2017

De Opéra-Comique is nog altijd gesloten voor renovatie - alhoewel ze in september wel het programma voor 2017 zullen voorstellen - en het Théâtre du Châtelet kan je al jaren geen operahuis meer noemen... maar in de Opéra Bastille, het Palais Garnier en het Théâtre des Champs-Elysées is er volgend seizoen voldoende te beleven op operavlak.

De Opéra National de Paris heeft zoals gewoonlijk een uitgebreid programma met nieuwe producties en hernemingen. Bij de nieuwe producties valt het tweeluik met Cavalleria rusticana en Sancta Susanna op in een productie van Mario Martone. Voor Cavalleria zijn er twee bezettingen met Elina Garanca en Elena Zhidkova als Santuzza, en Yonghoon Lee en Marco Berti als Turiddu. Anna Caterina Antonacci zal Susanna zingen.

Damiano Michieletto zal Samson et Dalila regisseren, Philippe Jordan dirigeert. De protagonisten zijn Anita Rachvelishvili en Aleksandrs Antonenko. Garanca en Rachvelishvili vormen met Clémentine Margaine en Varduhi Abrahamyan vier mezzo's voor de Bieito-Carmen. Roberto Alagna en Bryan Hymel zullen Don José zingen.

In de categorie rariteiten valt Rimski-Korsakovs sneeuwmeisje Snegourotchka. Dmitri Tcherniakov doet de regie, Aida Garifullina zingt de titelrol. De Claus Guth-productie van Lohengrin is dubbel bezet met Jonas Kaufmann en Stuart Skelton (Lohengrin), Martina Serafin en Edith Haller (Elsa), Evelyn Herlitzius en Michaela Schuster (Ortrud) en René Pape en Rafal Siwek (Heinrich).

Jonas Kaufmann zal ook de hoofdrol zingen in de herneming van de onsterfelijke Carsen-productie van Les contes d'Hoffmann... zijn voorstellingen zijn quasi-uitverkocht, er zijn wel nog voldoende plaatsen als je Stefano Secco wil horen als Hoffman. Die Zauberflöte (ook een Carsen-productie) wordt hernomen met o.a. René Pape als Sarastro. Opmerkelijk is vooral dat Michael Volle Papageno gaat zingen en dat José Van Dam nog eens voor het voetlicht treedt als Der Sprecher.

De herneming van Tosca heeft een sterbezetting met Anja Harteros als Tosca voor de eerste drie voorstellingen (Liudmyla Monastyrska zingt de rest), Marcelo Alvarez als Cavaradossi en Bryn Terfel als Scarpia. In de Decker-productie van Yevgenij Onegin zijn Anna Netrebko en Sonya Yoncheva te horen als Tatjana, naast de bekende Onegin van Peter Mattei. En ik ben verheugd dat Johannes Martin Kränzle ook terug optreedt nadat vorig jaar bij hem de beenmergziekte MDS werd vastgesteld. Hij zal de titelrol in de herneming van Wozzeck zingen.

In het Théâtre des Champs-Elysées zijn er vijf scenische producties (naast een hele reeks concertante voorstellingen). Cecilia Bartoli zong vorig jaar Norma in Salzburg. Die productie van Patrice Caurier en Moshe Leiser komt volgend jaar naar Parijs. Een Bob Wilson-productie van Die Dreigroschenoper ging in 2007 in première bij het Berliner Ensemble en komt in oktober naar Parijs.

Mariame Clément zal Il ritorno d'Ulisse in patria regisseren, terwijl Emmanuelle Haïm de leiding heeft over Le concert d'Astrée. De hoofdrollen worden gezongen door Rolando Villazón als Ulisse en Magdalena Kozena als Penelope. In Pelléas et Mélisande, een productie van Eric Ruf, horen we Jean-Sébastien Bou en Patricia Petibon in de titelrollen, Kyle Ketelsen is Golaud. Jean-Sébastien Bou zal ook te horen zijn in de herneming van Don Giovanni

Publicatie: zaterdag 6 augustus 2016 om 08:54
Rubriek: Toekomstmuziek