Il Grand' Inquisitor

De Munt 2014-2015

De Munt heeft haar nieuw seizoen aangekondigd. Het is het achtste seizoen met Peter de Caluwe als intendant en heeft deze keer als thema de zeven hoofdzonden meegekregen. De renovatieplannen zijn ook rond, waardoor de Munt vanaf juni 2015 dicht gaat tot februari 2016.

Door deze sluiting zal de laatste productie van het seizoen op verplaatsing spelen, meer bepaald in de Cinéma Marivaux. Repertoire-gewijs is het meteen de interessantste productie van het seizoen. De Rachmaninov Troika verenigt de drie korte opera's van Rachmaninov in een drieluik. Aleko is waarschijnlijk de minst onbekende, Kostas Smoriginas zingt de titelrol. Skupoj rytsar' (De gierige ridder) was een vehikel voor de legendarische Chaliapin en zal nu vertolkt worden door Sergei Leiferkus. De derde opera is Francesca da Rimini met Anna Nechaeva in de titelrol. De drie opera's worden geregisseerd door Kirsten Dehlholm.

Deze drie opera's waren nog nooit te zien in de Munt. Ook de openingsproductie is nieuw voor de Munt. Ter gelegenheid van het Strauss-jaar opent het seizoen met Daphne in een productie van Guy Joosten met Sally Matthews als Daphne.

De twee Drottningholm-producties van Pierre Audi, Tamerlano en Alcina, komen ook naar Brussel vooraleer ze hernomen worden in de Amsterdamse Stadsschouwburg met identiek dezelfde bezetting. Christophe Rousset zal Les Talens Lyriques dirigeren. Christophe Dumaux en Sandrine Piau zingen de respectievelijke titelrollen.

Jakob Lenz van Wolfgang Rihm hebben we een paar jaar geleden in deSingel kunnen horen dankzij Muziektheater Transparant. De Munt brengt een nieuwe productie van Andrea Breth met Georg Nigl als Jakob.

Het bekende repertoire wordt aangevoerd door Don Giovanni in een productie van Warlikowski met een volledige bezetting roldebutanten: Jean-Sébastien Bou zingt de Don, Barbara Hannigan en Topi Lehtipuu zingen Donna Anna en Don Ottavio, Andreas Wolf is Leporello, ... Als tweede Mozartopera zal René Jacobs een concertante Die Entführung aus dem Serail dirigeren met Robin Johannsen (Konstanze) en Daniel Behle (Belmonte). René Jacobs komt ook nog met de Paisiello-versie van Il barbiere di Siviglia naar het PSK.

Verdi is van de partij met de "Zweedse" versie van Un ballo in maschera. La Fura dels Baus doet de regie. Er is een dubbele bezetting voorzien met Stefano Secco en Riccardo Massi (Gustavo), Tamar Iveri en Maria José Siri (Amelia), George Petean en Scott Hendricks (Ankarström). Marie-Nicole Lemieux zingt Ulrica.

Er zijn twee wereldcreaties. Pascal Dusapin heeft de opera Penthesilea gecomponeerd. Katie Mitchell doet de regie. Shell Shock - "A Requiem of War" - is een oratorium van Nicholas Lens ter herdenking van de Groote Oorlog. Dit werk zal geregisseerd/gechoreografeerd worden door Sidi Larbi Cherkaoui.

Tenslotte zijn er nog twee andere concertante opera's. Schuberts Fierrabras wordt gedirigeerd door Adam Fischer met Kurt Streit (Fierrabras) en Juliane Banse (Emma) in het PSK. En Martins Le vin herbé, waarvan een paar jaar geleden nog een opgemerkte CD-opname verscheen, wordt opgevoerd in Flagey.

Publicatie: donderdag 20 maart 2014 om 12:04
Rubriek: Toekomstmuziek