Il Grand' Inquisitor

DNO 2014-2015

De Nederlandse Opera heet sinds vandaag "De Nationale Opera" en heeft meteen haar nieuw seizoen (en een vernieuwde website) bekend gemaakt. Na een paar slabakkende seizoenen, ziet dit seizoen er eindelijk nog eens redelijk interessant uit.

Het seizoen opent origineel met een scenische voorstelling van Schönbergs Gurre-Lieder onder leiding van Marc Albrecht, met Burkhard Fritz (Waldemar), Emily Magee (Tove) en Anna Larsson (Waldtaube). Pierre Audi tekent voor de regie, van wiens hand nog een aantal producties hernomen worden. Marc Albrecht dirigeert Audi's Lohengrin, met Nikolai Schukoff in de titelrol, Juliane Banse als Elsa en Evgeny Nikitin als Telramund.

In de Stadsschouwburg dirigeert Christophe Rousset de twee Drottningholm-producties van Audi: Tamerlano en Alcina. Christophe Dumaux en Sandrine Piau zingen de respectievelijke titelrollen. En om in barokke sferen te blijven, komt er ook een nieuwe Orfeo in een regie van Sasha Waltz. Georg Nigl en Anna Lucia Richter zingen Orfeo en Euridice.

Na Damnation in de Vlaamse Opera, lijkt Terry Gilliam de Berlioz-smaak te pakken te hebben. In Amsterdam zal hij Benvenuto Cellini regisseren. De bezetting bestaat onder andere uit John Osborn, Patricia Petibon en Laurent Naouri. De tweede Franse opera is Chabriers L'Etoile met Stéphanie d'Oustrac als Lazuli (een rol die ze eerder in de Opéra Comique gezongen heeft), en Hélène Guilmette als prinses Laoula. Patrick Fournillier dirigeert en Laurent Pelly regisseert.

Het Italiaanse repertoire wordt bediend met drie nieuwe producties. Benedict Andrews regisseert La bohème, met Grazia Doronzio (Mimi) en Atalla Ayan (Rodolfo). Macbeth zal ongetwijfeld donkerzwart ingekleurd worden door Andrea Breth, met Scott Hendricks (Macbeth) en Tatjana Serjan (Lady). Tenslotte komt er ook een nieuwe Il viaggio a Reims.

Die Zauberflöte wordt hernomen met Maximilian Schmitt en Chen Reiss. En het seizoen wordt afgesloten met Lulu in een regie van William Kentridge. Mojca Erdmann zingt de titelrol, Johan Reuter is Dr. Schön en Jennifer Larmore zingt Geschwitz.

Publicatie: maandag 17 februari 2014 om 19:01
Rubriek: Toekomstmuziek