Il Grand' Inquisitor

La Grande-Duchesse de Gérolstein in Luik

Voor de traditionele eindejaarsoperette haalt de Waalse Opera La Grande-Duchesse de Gérolstein boven. Regisseur Stefano Mazzonis di Pralafera haalt Offenbachs operette weg uit de oorlogssatire van het Second Empire.

De voorstelling begint met een video van Les frères Taloche... ongetwijfeld grappig bedoeld, maar ik begrijp waarschijnlijk het Waals gevoel voor humor niet. Ze kondigen "La guerre des Chefs" aan, een televisieprogramma met een kookwedstrijd, zoals er tegenwoordig zo veel van zijn. In het hotel van La Grande-Duchesse bereidt één van de teams zich voor op de strijd onder leiding van chefkok Boum en afwasser Fritz.

Het idee is goed gevonden, al moesten daarvoor alle dialogen herschreven en de tekst van de aria's ook hier en daar aangepast worden. Dat het niet bij iedereen in de smaak viel, werd duidelijk toen Mazzonis kwam groeten en boegeroep (inderdaad, boegeroep in Luik) mocht incasseren. Die reactie vond ik wat overtrokken, maar de productie komt hoedanook niet verder dan het bezorgen van een onderhoudende avond met te weinig humor voor een operette. De dansintermezzo waren nog het best geslaagd.

La Grande-Duchesse is een typische diva-rol. Maar als die zangeres moet concurreren met het hondje Farès voor een plaatsje in het spotlicht, dan is de strijd al bij voorbaat verloren. Patricia Fernandez heeft weinig diva-kwaliteiten en ook op vocaal vlak heeft ze weinig te bieden. Eerder was ze al in Luik te horen als een middelmatige Métella. Sindsdien is ze er niet op vooruit gegaan. Ze zingt zonder lijn en met weinig legato. Elke aria lijkt wel een beproeving. In de tweede bezetting is Alexise Yerna te horen en dat kan - haar belle Hélène van vorig jaar indachtig - alleen maar beter zijn...

De rest van de bezetting doet het wel goed tot zeer goed. Sophie Junker zingt bijvoorbeeld een heel mooie Wanda met een frisse en goed zittende stem. Lionel Lhote is een presente Boum, wiens bariton elke keer ik hem hoor weer lekkerder rolt. Sébastien Droy zong Fritz met een heldere lyrische stem, al zat er aanvankelijk nog wat nervositeit op zijn stem.

Publicatie: zaterdag 28 december 2013 om 10:25
Rubriek: Operette