Il Grand' Inquisitor

De Munt 2012-2013

Het volgende Muntseizoen wordt een "cartografie" (al dan niet toevallig is 2012 tevens een Mercator-jaar) "van de menselijke passie". Centraal staat een kwartet opmerkelijke vrouwen: Violetta Valéry, Lulu, Manon Lescaut en Lucrezia Borgia.

Het passionele seizoen begint echter met de dans-opera Passion van Pascal Dusapin. De productie van Sasha Waltz was eerder al te zien in Aix en Parijs. De twee zangers zijn Barbara Hannigan (Lei) en Georg Nigl (Lui).

La traviata is de eindejaarsproductie. Voor het eerst sinds jaren is er ook weer een voorstelling op oudejaarsavond. Als de productie van Andrea Breth zelfs maar half zo duister is als haar Kat'a Kabanova, dan nog wordt het vermoedelijk geen klassieke feestproductie. Simona Saturová zal de titelrol zingen, Sébastien Guèze en Scott Hendricks zijn zoon en vader Germont.

Krzysztof Warlikowski zal Lulu regisseren waarin Barbara Hannigan en Kerstin Avemo zullen alterneren als Lulu. Verder zullen we Natasha Petrinsky horen als Geschwitz, Dietrich Henschel als Dr. Schön en Charles Workman als Alwa.

Voor Manon Lescaut werd een andere Poolse regisseur, Mariusz Trelinski, aangezocht. Er is een dubbele bezetting met Eva-Maria Westbroek en Amanda Echalaz (Manon), Brandon Jovanovich en Hector Sandoval (Des Grieux), Aris Argiris en Lionel Lhote (Lescaut).

Lucrezia Borgia is een zelden uitgevoerde opera - volgens carmen is het van 1853 geleden dat Donizetti's opera nog te zien was in de Munt. Dezelfde ploeg van Lucia di Lammermoor - Julian Reynolds, Guy Joosten, Elena Mosuc (Lucrezia) en Charles Castronovo (Gennaro - zal ook deze opera op poten zetten. Nadeel is dat het ook opgevoerd zal worden in het Koninklijk Circus.

Met La dispute wordt een nieuwe opera van Benoît Mernier gecreëerd. De Hermannen voeren de regie - Ursel Hermann heeft trouwens ook meegewerkt aan het libretto dat geïnspireerd is op Marivaux. In de bezetting vallen Stéphane Degout en Stéphanie d'Oustrac op. La dispute zou ook parallellen vertonen met Così fan tutte, de opera die het seizoen zal afsluiten in een productie van Michael Haneke.

Er wordt één opera hernomen, de Audi-productie van Pelléas et Mélisande. De drie hoofrollen van de bezetting van 2008 zijn ook weer van de partij. Er is ook een tweede bezetting met een tenor-Pelléas Topi Lehtipuu, een mezzo-Mélisande Monica Bacelli en Paul Gay als Golaud.

Er zijn twee concertante opera's. Evelino Pido dirigeert Roméo et Juliette in het PSK met een bezetting die aangevoerd wordt door Nino Machaidze en John Osbon als het koppel geliefden, en Jérôme Varnier als Frère Laurent. En eind december wordt Die Fledermaus drie keer opgevoerd in de Munt, met Thomas Johannes Mayer (Eisenstein), Andrea Rost (Rosalinde) en Danielle de Niese (Adele).

Publicatie: donderdag 22 maart 2012 om 17:31
Rubriek: Toekomstmuziek