Il Grand' Inquisitor

Annick Massis in De Munt

De Franse sopraan Annick Massis en de pianist Jean-Philippe Collard brachten vanavond een liederavond in De Munt. Het was een overwegend Frans programma met Berlioz, Pauline Viardot en Debussy. Op het einde kwamen nog een paar liederen van Strauss.

In tegenstelling tot Vesselina Kasarova eerder deze week, was haar Frans wel perfect verstaanbaar... en dat voor een hoge sopraan. Maar voor de rest was het een eerder saaie avond. Ze zingt alle noten wel correct, maar ze komt heel koel en afstandelijk over. Een van de redenen is ongetwijfeld het feit dat ze haar ogen meestal op haar partituur gericht heeft, waardoor er nooit echt een band met het publiek geschapen wordt.

Daar komt nog bij dat haar stem redelijk kleurloos is. Ze probeert hier en daar wel een paar effectjes, maar dat is geen substituut voor een interpretatie, laat staan voor expressie.

Haar keuze om Strauss te zingen was in deze omstandigheden dan ook totaal ongepast. Sommige liederen zoals Das Rosenband of het bisnummer Ständchen hadden geen probleem mogen zijn. Maar voor Heimliche Aufforderung of Zueignung (het andere bisnummer) is echt wel iets meer stem nodig.

Kortom, een gemiste kans, want hoe vaak krijgt men de kans om liederen van Pauline Viardot te horen ?

Publicatie: zondag 14 december 2003 om 23:07
Rubriek: Liedrecital