Il Grand' Inquisitor

La Bohème... the movie

Twee supersterren - Anna Netrebko en Rolando Villazón - en dé kerstopera bij uitstek La Bohème... het zal wel geen toeval zijn dat die net nu in de kerstperiode op allerlei televisiekanalen uitgezonden wordt.

Deze Bohème is geen registratie van een operavoorstelling, maar een film van Robert Dornhelm. De klankband dateert al van april 2007 toen een concertante voorstelling onder leiding van Bertrand de Billy in München opgenomen werd en vorig jaar op CD verscheen.

Verschillende zangers waren waarschijnlijk niet beschikbaar voor de filmopnames, waardoor bijvoorbeeld de Marcello van Boaz Daniel of de Schaunard van Stéphane Degout in de film gespeeld werden door twee andere baritons, respectievelijk George von Bergen en Adrian Eröd. De twee sterren waren er uiteraard wel bij en ze vormen een geloofwaardig koppel.

De opera van Puccini werd mooi in beeld gebracht door Dornhelm met een, weliswaar grootschalige, zolderkamer voor het eerste en laatste bedrijf of winterse landschappen voor de grensovergang in het derde bedrijf. Af en toe maakt hij gebruik van een flashback, zoals tijdens het slotduet van Mimi en Rodolfo, of schakelt hij soms over op stijlvolle zwart-wit beelden met een snuifje kleur. Zijn meest geïnspireerde moment kwam tijdens "Che gelida manina" wanneer Rodolfo droomt over 'castelli in aria' tegen de achtergrond van een groot dakraam en voorbijdrijvende wolken.

In het genre van operaverfilmingen vind ik het een geslaagd voorbeeld.

Publicatie: zaterdag 26 december 2009 om 19:23
Rubriek: CD & DVD