Il Grand' Inquisitor

Kölner Oper 2009-2010

De Bühnen der Stadt Köln staan voor ingrijpende renovatiewerken. De belangrijkste werken hebben betrekking op de theaterzaal. De oude zaal wordt volledig afgebroken en er zal een nieuw kubusvormig gebouw verrijzen aan de zuidkant van de Offenbachplatz.

In dat nieuwe gebouw zal ook de Kinderopera ondergebracht worden, waardoor de Yakult-Halle zal verdwijnen uit de foyer van het operahuis. In het operahuis zelf zullen ook allerlei renovatiewerken uitgevoerd worden. Aan de zuidkant van het operahuis, dus achter het nieuwe theatergebouw wordt een nieuw plein aangelegd. Onder dit plein worden technische ruimtes met werkateliers en repetitiezalen gebouwd. Wie meer wil weten, kan terecht op de website over de geplande werken.

De werken zullen drie jaar duren en in die periode zal de opera van Keulen uitwijken naar het Palladium in Mülheim, ten noorden van Keulen aan de andere kant van de Rijn. Maar voor het zo ver is, programmeren ze nog één seizoen in het huidige operahuis. De intendant Uwe Eric Laufenberg heeft een aantrekkelijk seizoen samengesteld, dat af en toe trekjes vertoont van een lang uitgerokken galavoorstelling.

Laufenberg is ook regisseur en samen met de chef-dirigent Markus Stenz tekent hij voor twee nieuwe producties. Ze openen het seizoen eind september met Die Meistersinger von Nürnberg met Robert Holl als Hans Sachs. Klaus Florian Vogt zal in één voorstelling Stolzing zingen. Astrid Weber is een nieuwe naam. Zij zal volgend seizoen, naast Eva, nog een paar andere rollen uit het "jugendlich dramatische Fach" zingen. Eind juni sluiten Laufenberg en Stenz het seizoen af met een nieuwe productie van Don Giovanni met Christopher Maltman in de titelrol en Maria Bengtsson (de meest recente Nozze-gravin in de Vlaamse Opera) als Donna Elvira.

Dietrich Hilsdorf zal een nieuwe La traviata regisseren. Er zijn twee opvoeringsreeksen gepland. In de winterperiode zullen Olga Mykytenko en Fernando Portari respectievelijk Violetta en Alfredo zingen; in de lente worden ze vervangen door Evelina Dobraceva en Daniil Shtoda. In maart vormen La voix humaine en Blauwbaards Burcht een originele "double bill" in een productie van Bernd Mottl. De opera van Keulen neemt ook Love and other demons op in het repertoire. Deze opera van Peter Eötvös werd vorig jaar gecreëerd tijdens het Glyndebourne Festival.

Bij de keuze uit hun repertoirestukken, mocht voor dit afscheidsseizoen hun paradepaard uiteraard niet ontbreken. Ze brengen twee volledige cycli van Der Ring des Nibelungen in de gevierde productie van Robert Carsen en met Markus Stenz als dirigent. Deze keer wordt het geen marathon-opvoering op één weekend, maar de meer gebruikelijke uitvoering gespreid over zes dagen met twee rustdagen. Greer Grimsley zal Wotan zingen en Evelyn Herlitzius is Brünnhilde. De Wälsungtweeling bestaat uit Lance Ryan en Astrid Weber. Stefan Vinke zal zowel de jonge als de oude Siegfried zingen. Matti Salminen zal te bewonderen zijn als Hagen.

De Carsen-productie van Macbeth wordt ook hernomen met Thomas J. Mayer als Macbeth en Dalia Schaechter als Lady Macbeth. Ze hernemen ook Don Carlo met Roberto Sacca (Don Carlo) en Catherine Nagelstad (Elisabetta). Matti Salminen en Nikolai Didenko wisselen af als Filippo II, net zoals Markus Brück en Thomas J. Mayer als Posa. In de bezetting van La boheme valt één voorstelling op met Anja Harteros als Mimi. De productie is van Willy Decker. Ze brengen ook L'Italiana in Algeri, geregisseerd door Jean-Pierre Ponnelle, met Ruggero Raimondi als Mustafa en Anna Bonitatibus als Isabella.

Afgezien van de twee Wagnerproducties staat er opvallend weinig Duits repertoire op het programma, behalve nog een voorstellingenreeks van Der Rosenkavalier in een productie van Günter Krämer (die ook de nieuwe Ring in Parijs gaat regisseren). Ze hebben drie alternerende Marschallins: Astrid Weber, Camilla Nylund en Kiri Te Kanawa.

Dit is slechts een greep uit het Keulse aanbod. Maar ik denk dat er voldoende redenen zijn om volgend seizoen ook af en toe eens naar Keulen te rijden of te sporen...

Publicatie: zaterdag 27 juni 2009 om 16:40
Rubriek: Toekomstmuziek