Il Grand' Inquisitor

Lucrezia Borgia in Luik

In de Waalse opera zijn ze waarschijnlijk al aan het verbouwen en dus sloten ze het seizoen concertant af, met Donizetti's Lucrezia Borgia in "Le Forum". Alles bij elkaar vond ik het een futloze voorstelling, die ik na de pauze verlaten heb...

Er zijn een aantal redenen waarom de voorstelling me weinig kon begeesteren. De dirigent Paolo Arrivabeni kon weinig "schwung" uit het orkest halen. De kleine rolletjes waren grotendeels miserabel bezet, waardoor de voorstelling telkens stil viel als die hele collectie aan nobelen begon te zingen. De vier hoofdrollen waren ook variabel bezet.

De grote publiekstrekker was uiteraard June Anderson die voor de eerste keer Lucrezia Borgia zong. Ze heeft een paar gestieke tics die me stoorden. Zo brengt ze heel vaak haar hand naar haar oor - vermoedelijk om haar toon te zoeken - telkens als ze aan een coloratuurloopje moest beginnen of als ze een eenzame noot uit de lucht moest plukken. Dat zoeken naar de toon was misschien ook nodig, aangezien ik een vaag gevoel had dat ze in haar openingsaria regelmatig een fractie te laag zat. Maar desalniettemin is haar stem nog redelijk goed en dan vooral haar hoog register is opvallend sterk en genuanceerd. Ze kan ook nog mooi piano zingen. Als bijvoorbeeld die bende nobelen kabaal aan het maken zijn, dan laat ze een magische noot door de zaal zweven.

Ismael Jordi zong Gennaro met veel metaal in zijn stem. In zijn eerste aria waren er een paar vreemde passagio-momenten, maar dat vlakte zich zeer snel uit. Dankzij dat metaal heeft zijn stem wel een indrukwekkende squillo-klank, maar hij moet daarvoor inboeten aan kleur en vocale charme. Mirco Palazzi was een redelijke Alfonso, alhoewel hij geen echt diepe basnoten heeft en zijn hoogte ook maar mager overkwam. Marianna Pizzolato vond ik nog de meest aangename zanger van de avond in haar rol als Maffio Orsini.

Er is nog een voorstelling zondagmiddag. Zondagavond is deze Lucrezia Borgia ook te beluisten op Musiq3.

Publicatie: vrijdag 19 juni 2009 om 18:50
Rubriek: Opera