Il Grand' Inquisitor

Götterdämmerung in New York

Met de voorstelling van Götterdämmerung, gisteren in de Met, viel definitief het doek over de Otto Schenk-productie, die meer dan 20 jaar dienst gedaan heeft. Het was een lange avond, die pas na de matineevoorstelling van La Cenerentola kon beginnen, en daardoor ver na middernacht eindigde.

De protagonisten begonnen zwak aan de avond. Jon Fredric West was aanvankelijk een blatende Siegfried. Pas als hij in het kasteel van de Gibichungen aankwam, viel zijn stem in de plooi. Hij heeft wel het potentieel om Siegfried te zingen, maar hij slaagde er toch nooit in om veel gevoelens los te weken. Het duurde ook lang eer Linda Watson haar draai gevonden had. Net zoals in Siegfried, projecteerde haar stem moeilijk. Ofwel probeerde ze iets teveel de verliefde Brünnhilde te spelen waardoor haar stem aan samenhang verloor. In het tweede bedrijf, als ze volop lucht kan geven aan haar verontwaardiging over het bedrog van Siegfried, komt ze pas echt in haar element.

Haar eerdere confrontatie met Waltraute was echter ook al geslaagd. Maar dat lag in de eerste plaats weer aan Yvonne Naef, die een fantastisch mooie Waltraute zong. Ze slaagt erin om ons medelijden te laten voelen met Wotan en de andere goden, die zitten weg te kwijnen in Walhalla. Voor mij, was Naef zeker een van dé sterren van deze Ring-cyclus.

John Tomlinson had eerder al de twee Fafners gezongen en kroop nu in de rol van Hagen. Op een aantal cruciale momenten ontgoochelde hij. Op de overdonderende momenten als hij Siegfried begroet of als hij zijn mannen samenroept, schiet hij wat te kort. Tenslotte was Iain Paterson een sterke Gunther en geeft Margaret Jane Wray als Gutrune blijk van dramatische mogelijkheden, zeker op het moment dat de stoet met Siegfrieds lijk arriveert.

Het Met-seizoen 2010-2011 zal openen met een gloednieuwe productie van Das Rheingold. Regisseur Robert Lepage zal tegen 2012 de volledige Ring klaar moeten hebben. James Levine zal terug de dirigent zijn. Bryn Terfel zal de Wotanspeer (als er al een speer is) overnemen van James Morris. Deborah Voigt en Katarina Dalayman zijn voorzien als Brünnhilde, en Ben Heppner zal Siegfried zingen. De Wälsungtweeling zal bestaan uit Jonas Kaufmann en Eva-Maria Westbroek.

Publicatie: zondag 10 mei 2009 om 13:40
Rubriek: Opera