Il Grand' Inquisitor

Opéra Royal de Wallonie 2009-2010

Wie had dat ooit kunnen denken... Riccardo Muti die naar Luik komt. Het is weliswaar "maar" voor een concertante opvoering van Don Pasquale in het Forum de Liège, maar toch. De connecties van Stefano Mazzonis di Pralafera reiken blijkbaar verder dan we hadden kunnen bevroeden. De rest van het nieuwe seizoen is weer een hoofdzakelijk Italiaanse mix, maar met toch een paar uitstapjes naar ander repertoire.

De Italo-Luikse intendant regisseert ook weer twee producties. Hij houdt het bij het licht verteerbare genre. Zo presenteert hij de Franse versie van Lehars Le pays du sourire, met Marc Laho als prins Sou-Chong. Donizetti heeft ook een hoop komische opera's geschreven. Twee daarvan - Rita ou le mari battu en Il campanello di notte - vormen een Frans-Italiaans duo op één avond. In beide opera's treden dezelfde zangers op: Priscille Laplace (Rita en Serafina), Aldo Caputo (Beppe en Spiridione) en Alberto Rinaldi (Gaspar en Don Annibale Pistacchio). Met West Side Story in een productie van Joey McKneely brengen ze weer een musical.

De chef-dirigent Paolo Arrivabeni zal in de eerste plaats twee Verdi-opera's dirigeren. Rigoletto zal te zien zijn in een regie van Philippe Sireuil en met twee bezettingen. Mark Rucker en Carlos Almaguer wisselen af als Rigoletto. De twee Traviata's van dit seizoen, Cinzia Forte en Ekaterina Sadovnikova, zullen Gilda zingen. En de Duca's worden gezongen doorArturo Chacon-Cruz en Leonardo Capalbo. De andere Verdi-opera is Falstaff. Zoals al een paar jaar geleden aangekondigd, zal Ruggero Raimondi de dikke buik omgorden. Alberto Rinaldi en Virginia Tola zullen meneer en mevrouw Ford zingen. Arrivabeni en Raimondi zullen ook samenwerken in een nieuwe productie van Boris Godunov, die geregisseerd zal worden door Yannis Kokkos.

Na de Vlaamse Opera dit seizoen, staat Samson et Dalila volgend jaar als openingsproductie op het programma van Luik. Patrick Davin dirigeert en Michal Znaniecki regisseert met José Cura en Julia Gertseva in de titelrollen. Tenslotte komt er ook een nieuwe productie van I Capuleti e i Montecchi met Patrizia Ciofi en Laura Polverelli als de onfortuinlijke geliefden. De regie is in handen van Maria Cristina Mazzavillani Muti, inderdaad de vrouw van...

Publicatie: vrijdag 24 april 2009 om 16:16
Rubriek: Toekomstmuziek