Il Grand' Inquisitor

Marc' Antonio e Cleopatra in De Munt

Tussen de reeks Agrippina's door, vond René Jacobs nog even de tijd om Marc' Antonio e Cleopatra concertant op te voeren in De Munt. Deze "Serenata" van Johann Adolf Hasse is een kort werk (amper anderhalf uur lang) voor twee stemmen, met een flutverhaal... na zijn nederlaag in Actium keert Marcus Antonius terug bij Cleopatra en ze plegen zelfmoord.

Je kunt je vragen stellen bij het nut om dergelijke werken van onder het stof te halen. Het eerste deel was nogal eentonig, en het tweede deel was enkel marginaal interessanter.

Ook de twee zangers konden niet veel enthousiasme losweken. Van Vivica Genaux (Marc' Antonio) had ik nochtans meer verwacht. Ik was ook verbaasd over haar nogal onorthodoxe manier om iets te zingen waarvan ik niet kon uitmaken of het een triller, een appoggiatura of een tremolo moest voorstellen. Dat geschud met haar kinnebak is zelfs esthetisch niet verantwoord; maar de vraag is hoe lang ze dit gaat volhouden. Laura Aikin kon daarentegen wel iets meer variatie in haar expressie leggen; vooral met haar laatste solo-aria kon ze even de illusie wekken dat het werk de moeite van het afstoffen waard was...

Publicatie: donderdag 11 september 2003 om 21:18
Rubriek: Opera