Il Grand' Inquisitor

Het sluwe vosje in Parijs

Moet er nog suiker zijn ? Dat is zo ongeveer een samenvatting van de voorstelling van Het sluwe vosje die gisteren in première ging in de Bastille.

De enscenering van André Engel ziet er bij aanvang wel mooi uit. In een groot zonnenbloemenveld spelen een kikker, een rups die vliegert in afwachting tot ze zelf een vlinder is, muggen die met een grote spuit bloed uit de slapende boswachter trekken, ... en ook een vosje. Het is allemaal schattig en vertederend. Door dat bloemenveld loopt een spoorlijn als teken van de aanwezigheid van de mens in de natuur.

Voor het derde bedrijf zijn de zonnebloemen verdwenen en zijn de heuvels bedekt met een laag sneeuw. De levenscyclus die in Het sluwe vosje gesloten wordt met de dood van het Vosje, en haar jong dat in de laatste scène net niet gevangen wordt door de Boswachter, krijgt zo een visuele tegenhanger in de cyclus van de seizoenen.

Op zich zou al dit suikergoed nog te verdragen zijn, als de dirigent Dennis Russell Davies niet dezelfde zeemzoete toer zou opgegaan zijn. Hij geeft een heel romantische lezing van de partituur, die na een half uur begint te vervelen. Op een bepaald moment dacht ik dat ik een kindervoorstelling van een of andere flauwe musical terecht gekomen was in plaats van de Parijse opera.

De hoofdreden waarom ik deze voorstelling wou zien, was Christine Schäfer die het Vosje zou zingen. Maar sinds een tijdje is haar naam op mysterieuze wijze van de affiche verdwenen en vervangen door die van Elena Tsallagova. Zij is vooral een spring in 't veld, met een kleine stem die moeilijk hoorbaar is. En dat is nog zo'n algemeen probleem. De Bastille is niet de ideale locatie voor een opera met ook verschillende - zij het kleine - rolletjes voor kinderstemmen, die in deze zaal gereduceerd worden tot een vaag gepiep. De enige stemmen die goed overkwamen waren die van Roland Bracht als de Pastoor en Jukka Rasilainen als de Boswachter. Maar Rasilainen kon me moeilijk boeien.

Wie het allemaal zelf wil zien en horen, kan daarvoor terecht op France 2 die deze productie op een latere datum zal uitzenden.

Publicatie: dinsdag 14 oktober 2008 om 12:49
Rubriek: Opera