Il Grand' Inquisitor

Turandot in Antwerpen

Een mens begint zich oud te voelen bij het zien van een productie van meer dan 15 jaar oud, waarvan hij ook de première meegemaakt heeft. Dat gevoel van nostalgie bekroop me gisteren bij het zien van Robert Carsens "oude" productie van Turandot. Sinds 1992 heeft de Vlaamse Opera deze productie al een keer hernomen, maar die herneming heb ik toen om een of andere reden gemist.

Het is nog altijd een schitterende enscenering met dominerende zwart-wit-grijs-tinten en de uitvergrote meubelen - een kast waarin de Perzische Prins zijn einde vindt, een stoel waarrond zich de raadselscène afspeelt, het bed voor de nachtscène terwijl niemand slaapt op zoek naar Calafs naam. De manier waarop Liù naar haar dood loopt langsheen de lange rij vrouwen die het mes doorgeven tot bij Turandot terwijl ze "Tu che di gel sei cinta" zingt, is nog altijd het sterkste moment van de hele voorstelling.

De hele voorstelling trok aan mij voorbij als een film omwille van de rampzalige Antwerpse Stadsschouwburg waar de opera opgevoerd werd... terwijl een paar honderd meter verder een gloednieuwe operazaal leeg staat. Op de plaats waar ik zat, was zelfs het koor op zijn luidste momenten een wolk van geluid die ergens achter het orkest bleef hangen. Ook voor de solisten moet het een ondankbare taak zijn om in deze zaal te zingen.

Zelfs Zoran Todorovich, van wie bezwaarlijk gezegd kan worden dat hij niet veel geluid kan produceren, geraakte nauwelijks voorbij de orkestbak ondanks al zijn pogingen om een heroïsche Calaf uit te beelden. Rosita Kekyte heeft een paar jaar geleden Micaëla gezongen in de beruchte Bieito-Carmen, maar als Liù maakt ze maar een zwakke indruk. Haar stem klinkt mooi, maar ik vind het geen Puccini-stem. Ik kan me haar wel voorstellen als bijvoorbeeld een Nozze-gravin. Elisabete Matos leek nog het minst last van de zaal te hebben. Haar staalharde stem snijdt dwars overal door, maar klinkt nooit echt mooi... niet dat dat een eerste vereiste is voor Turandot.

Spijtig dat ik dit niet heb kunnen horen in de Antwerpse Opera... wie in Gent naar de opera gaat, heeft meer geluk.

Publicatie: donderdag 18 september 2008 om 18:19
Rubriek: Opera