Il Grand' Inquisitor

Der Zigeunerbaron in Bad Ischl

Op het Lehar-Festival doen ze niet alleen operettes van Lehar. De Weense operettekoning Johann Strauss stond ook op het programma met diens Der Zigeunerbaron in een klassieke regie.

De "zigeunerbaron", Sandor Barinkay, werd gezongen door Mehrzad Montazeri. Hij zingt alle noten, maar niet altijd zonder moeite. Ik heb wel geen woord verstaan van wat hij zong. Miriam Portmann zong de zigeunerin Saffi. In het eerste bedrijf klonk ze meer als een mezzo dan een sopraan... maar na de pauze werd aangekondigd dat ze ziek was. Dat verklaart waarschijnlijk de moeilijke hoge noten. Maar los van dat feit produceert ze wel een mooi geluid. Elisabeth Schwarz was ook aangekondigd als ziek, maar daar was weinig van te merken en ze zong een sprankelende Arsena. Rupert Bergmann was de perfecte operette-clown voor de rol van Kálmán Zsupán.

In de namiddag gaf het Franz Lehár-Orchester eerst nog een Mozartconcert in de parochiekerk van Bad Ischl met opera-aria's die vertolkt werden door een tiental jonge zangers uit het koor. Op het programma stonden een paar scènes die je niet zou verwachten op een dergelijk concert, zoals het bas-bariton-trio uit Don Giovanni als de Commendatore de Don naar de hel gaat sleuren. Daarin viel vooral Milcho Borovinov op als de Commendatore... wat later zou hij nog een indrukwekkende Hallen-aria van Sarastro zingen. De bariton Florian Widmann heeft een mooie zoetgevooisde bariton waarmee hij de twee duetten van Papageno zong, Bei Männern welche Liebe fühlen en Pa, pa, pa. Bij de vrouwen kon de donkere stem van Adriana Kiss me charmeren in Cherubino's "Voi che sapete", evenals de sopraan Stanislava Dubanova met Pamina's grote aria.

Publicatie: zondag 24 augustus 2008 om 07:13
Rubriek: Operette