Il Grand' Inquisitor

La bohème in München

Naast de voorstellingen van de Bayerische Staatsoper, worden in München ook opera's opgevoerd in het Staatstheater am Gärtnerplatz. Dit is een repertoiregezelschap dat met zijn eigen ensemble alle opera's (en ook operettes, musicals, ...) opvoert in het Duits. Een Duitse versie van La bohème doet eerst wat vreemd aan... maar Puccini blijft altijd Puccini en de krop in de keel is er ook op het einde van het derde bedrijf, ook al is het niet in het Italiaans.

De bezetting is nogal variabel van kwaliteit. De enige die er echt uit springt is Torsten Frisch, hij heeft een mooie, homogene bariton waarmee hij zonder problemen Marcello zou kunnen zingen in grotere huizen. Ruth Ingeborg Ohlmann zingt een uitbundige Musetta en is ook overtuigend in haar rol. Anders is het gesteld met Harrie van der Plas. Hij heeft zo zijn momenten als Rodolfo - bijvoorbeeld in het duet "O soave fanciulla" - maar over het algemeen rekent hij vooral op zijn stralende hoge noten, maar veel subtiliteit is er niet te horen. De Franse sopraan Nathalie Boissy komt wat traag op gang, maar reeds in het derde bedrijf is ze een ontroerende Mimi.

Tadeusz Wojciechowski dirigeert een "binair" orkest: het is ofwel luid ofwel stil, maar zonder veel nuances tussenin. Die stille uitvoering werkt wel ongelooflijk aangrijpend in Mimi's sterfscène.

Publicatie: zondag 13 juli 2003 om 08:32
Rubriek: Opera