Il Grand' Inquisitor

IMKEB 2008 - Slotconcert

Ongeveer twee weken na de proclamatie van de resultaten van de Koningin Elisabethwedstrijd, is iedereen weer op post in het PSK voor het slotconcert met de zes laureaten. Deze keer worden de zangers niet minutieus op een weegschaal gelegd en tegen elkaar afgewogen, maar kunnen ze nog eens bejubeld worden vooraleer ze het operaleven ingeworpen worden.

Op het programma stond een bloemlezing van meestal werken die ze ook al tijdens de finale gezongen hadden. In sommige gevallen hoorden we ook werken uit vorige rondes, die ze nu met het orkest van de ORW onder leiding van Günter Neuhold kunnen zingen in plaats van met piano. En toch waren er ook een paar nieuwe aria's te horen.

Om toch wat structuur te brengen in zo'n mozaïek aan aria's was het concert opgedeeld in vier blokken. De eerst blok was Mozart met na de ouverture van Le nozze di Figaro een eerste duet. Isabelle Druet en Gabrielle Philiponet zongen het "deur-duet" van Marcellina en Susanna. Daarna kwam een Russich blok met onder andere Yury Hardzetski en Rachmaninovs ontroerend "Ne poy, krasavitsa, pri mne", en Bernadetta Grabias en haar weer grootse vertolking van "Da, tchas nastal".

Na de pauze kwam er een grote brok Italiaanse (belcanto)opera. Gabrielle Philiponet zong onder andere dé aria van het concours, "O luce di quest' anima". Zonder een vergelijkende studie te maken, heb ik het gevoel dat ik deze aria zo ongeveer het meest gehoord heb in de loop van de drie rondes.

De avond werd afgerond met Franse opera. Eerst zongen Szabolcs Brickner en Anna Kasyan het duet "Ange adorable" uit Roméo et Juliette. Daarna werd de zaal figuurlijk afgebroken toen Isabelle Druet met "Ah, que j'aime les militaires" van la Grande Duchesse gezongen had. Ze was daarbij de enige zanger die na een aria door het applaus teruggehaald werd uit de coulissen... het sterkt me in mijn overtuiging dat zij de winnares van de wedstrijd had moeten zijn.

Publicatie: vrijdag 6 juni 2008 om 17:25
Rubriek: Concert