Il Grand' Inquisitor

IMKEB 2008 - Eerste ronde, dag 3

De kandidaten voor de halve finale zijn ondertussen bekend, maar daarover later meer. Eerst wil ik nog een overzicht geven van de twee laatste sessies.

De namiddagsessie was overwegend een sopraanaangelegenheid. Naast een bariton en een mezzo (die volgens mij ook meer een sopraan is dan een mezzo) waren de tien andere kandidaten allemaal sopranen. Tijdens deze sessie traden ook vier van de vijf Belgische kandidaten op.

Julie Martin du Theil (Zwitserland, 24 jaar) was eerst aan de beurt. Ze heeft een heldere soubrettestem met wilde hoge noten. Ze begon met een kleurloze "Le printemps" van Reynaldo Hahn. Met Adèles "Mein Herr Marquis" kregen we zowaar operette te horen, wat een goede keuze is voor haar stem. Ze gaf een kokette uitvoering. Yoon Jung Nan (Zuid-Korea, 27 jaar) heeft een grote stem, die vooral in de hoogte glanst. Ze gaf een degelijke vertolking van "Si, mi chiamano Mimi".

De bas-bariton Sébastien Parotte (België, 24 jaar) is meer bariton dan bas. Hij produceert wel veel lawaai, maar zijn stem komt niet uit zijn tenen. Die diepte is nodig om Handels "But who may abide the day of his coming" overtuigend te kunnen zingen, wat bij hem niet het geval was. Don Magnifico's aria "Miei rampolli femminini" vraagt dan weer een buffo-bas, maar Parotte zingt het meer als Verdi dan als Rossini. Hij trekt wel veel gezichten en doet zelfs de gevleugelde ezel na, maar vocaal was het een misser. Het publiek vond het geweldig...

De mezzo Tang Mingzhu (China, 26 jaar) heeft maar weinig stem. Voor "Laudamus te" uit Bachs Hoogmis beschikt ze niet over een voldoende egale lijn en zijn haar inzetten soms ook onzeker. Voor de aria van Marguerite, "D'amour l'ardente flamme" heeft ze dan weer niet de lage noten. Son Gaseul (Zuid-Korea, 26 jaar) begon met een saaie uitvoering van Debussy's "Pantomime" waarbij ze de tekst vermaalt. Lucia's "Regnava nel silenzio" begon ze als in een betoverende trance. Het aansluitende "Quando rapito in estasi" zong ze te serieus met trillers die meer op een tremolo leken. Sayaka Takahashi (Japan, 25 jaar) heeft een te geprononceerd vibrato om mooi te zijn. Haar Frans is onvoldoende voor "Depuis le jour" en ze geeft een eigen onelegante en onverfijnde interpretatie aan de Mozartstijl in diens concertaria "Vorrei spiegarvi, oh Dio".

Na de pauze kwamen de drie Belgische sopranen aan de beurt. An De Ridder (België, 28 jaar) hebben we onder andere al kunnen horen als Adèle in Alden-Biesen of Micaela in Gent. Ze begon met Mozart en Illia's "Padre, germani, addio". Ze zong het recitatief met een goede tekstexpressie. Ook de aria was mooi geïnterpreteerd met een gelaten inzet. Magali de Prelle (België, 28 jaar) heeft een homogene stem die in de hoogte soms wat schel klinkt. Als Norina zong ze een speelse en flirterige "Quel guardo il cavaliere". Griegs "Ein Traum" zingt ze teveel in bijzinnen, zonder een grote boog over de volledige zin. Maar desalniettemin liet ze op mij een iets betere indruk na dan Ann De Ridder. Ai Imai (Japan, 29 jaar) leek geplaagd door zenuwen, waardoor "Tornami a vagheggiar" uit Alcina zwak en slaapverwekkend klonk. "Glitter and be gay" had weinig spektakelwaarde.

Toen Marlène de Wouters de pianist van Iris Luypaers (België, 26 jaar) aankondigde - niemand minder dan Jozef De Beenhouwer - ging er een golf van aaaah's door de zaal van het Conservatorium. Ik weet niet waar Iris Luypaers de laatste jaren heeft uitgehangen dat ik haar nooit gehoord heb, want ze heeft een fantastisch mooie stem over heel haar bereik met een gezond vibrato. Ze begon met "What a curse for a woman" uit Menotti's "The old maid and the tief", wat me totaal onbekend was. Ze gaf ontroerend uitdrukking aan haar pijn, zonder overbodig uiterlijk vertoon. Als contrast zong ze daarna een sobere "Ah, je veux vivre".

Tatiana Trenogina (Rusland, 27 jaar) heeft ook een fantastische stem... vol, sexy, voluptueus. In Mozarts "Alleluia" liet ze fantastisch coloratuurwerk horen, gevolgd door een grootse en beheerste "Al dolce guidami" uit "Anna Bolena". Patrycja Krzeszowska (Polen, 25 jaar) heeft een mooie, heldere sopraanstem. "Auf starkem Fittiche" uit "Die Schöpfung" was oninteressant en met geaccenteerd Duits. Ook met "Oh, quante volte" kon ze mijn aandacht moeilijk vasthouden.

De sopraan Yang Yena (Zuid-Korea, 26 jaar) begon de avondsessie. Haar stem leek niet erg stabiel voor Mozarts "Et incarnatus est". Daarenboven onderbreekt ze haar legato door te hoorbaar te ademen. De sopraan Gabrielle Philiponet (Frankrijk, 27 jaar) hebben we ook al een paar keer kunnen horen, onlangs nog als de fee in Cendrillon. Die fee-aria "Ah, douce enfant" had ze dan ook gekozen om mee te beginnen. Ze komt heel zelfverzekerend over, maar haar timbre spreekt me niet aan en haar hoogte is te schreeuwerig. Daarna gaf ze een hectische uitvoering van Griegs "Ein Traum". Dat is nu al de derde of vierde keer dat ik dit lied hoor... je zou haast denken dat Grieg geen andere liederen gecomponeerd heeft.

De mezzo Bernadetta Grabias (Polen, 29 jaar) was er vier jaar geleden ook al bij. Ze sneuvelde toen in de halve finale. Ze heeft haar stem ondertussen onder controle met een heerlijk ouderwetse klank. Ze begon met een dramatisch vertolkt recitatief van "Oh mio Fernando" uit "La favorita". De aria zong ze met schitterend legato en met iets lichtere toon. Tijdens de ovatie die daarna losbarstte, keek ze de zaal in met een veni-vidi-vici-blik. Als contrast kan Mozarts "Abendempfindung" tellen. Ze begint met een delicate en ontroerende toon, maar ze peuzelt alle medeklinkers op. Van mij mag ze in allegeval herkansen.

De tenor Serghei Pilipetchi (Moldavië, 26 jaar) leek heel zenuwachtig, waardoor Strauss' "Allerseelen" volledig de mist inging. In de loop van "Kuda, kuda" kwam hij wat meer los en eindigde toch in schoonheid. De bariton Pablo Ricardo Bemsch (Argentinië, 27 jaar) klinkt geforceerd in "Avant de quitter ces lieux" en "Sibillar gli angui d'Aletto" uit Handels Rinaldo werd dan weer ontsierd door teveel geaspireerde coloraturen. De sopraan Gersende Dezitter (Frankrijk, 29 jaar) ziet er charmant uit, maar er hangt een zweem van heesheid en onzuiverheid over haar stem. Despina's "Una donna a quindici anni" acteert ze zo in detail uit, dat het wel een versie voor doven en slechthorenden lijkt.

De mezzo Theresa Kronthaler (Duitsland, 28 jaar) zong Charlottes "Va, laisse couler mes larmes" met een mooi vibrato, duidelijk Frans en heerlijke piano's. Brahms' "Von ewiger Liebe" is tricky, omdat het de zanger kan verleiden om te snel op te bouwen tot de climax. Maar zij doet het perfect dankzij diezelfde pianocultuur. Ik hoop dat ze het PSK haalt, want ik ben benieuwd hoe die piano's in een grote zaal klinken.

De bas Zhang Maolin (China, 30 jaar) had zich de reis naar Brussel kunnen besparen. Zijn stem heeft nog te veel defecten om op te noemen. Ik begrijp niet hoe hij door de DVD-ronde geraakt is. De sopraan Helen Kearns (Ierland, 26 jaar) heeft voldoende zelfkennis om het bij Marzellines "O wär' ich schon mit dir vereint" te houden. Maar dan nog lijkt ze de aria niet voldoende te doseren, waardoor ze tegen het einde wat opgeblazen klonk. Het slot van "Regnava nel silenzio" was uitzonderlijk mooi gevarieerd.

De sopraan Chun Su Mi (Zuid-Korea, 27 jaar) worstelde moeizaam met de coloraturen van "Tornami a vagheggiar". Bernsteins "I hate music" is wel leuk, maar de soms veel en snelle tekst werd een onverstaanbare brij. De sopraan Kareen Durand (Frankrijk, 30 jaar) zat vier jaar geleden in dezelfde sessie als Grabias en probeert het nu opnieuw. Ze is een typisch geval van overschatting. Ze heeft de perfecte stem om Blondchen te zingen, maar de verleiding van Konstanze blijkt te groot.

De sopraan Anna Kasyan (Georgië, 26 jaar) had al een dag eerder moeten zingen, maar wegens ziekte werd dit uitgesteld. En wat een geluk dat we haar hebben kunnen horen. Ze begon met Armida's "Dunque i lacci d'un volto ... Ah, crudel" uit Rinaldo. Net zoals Isabelle Druet benadert ze het recitatief ook volledig uit de tekst met een zeer dramatische en ademstokkende uitvoering. Ook in de aria leefde ze zich volledig in. Ze eindigde met "Mzéo Tibatvissa", vermoedelijk iets Georgisch. Het begint ook dramatisch maar haar stembeheersing is dusdanig dat ze het kan eindigen met een indrukwekkende morendo.

Tenslotte is hier mijn lijstje met slechts zeven namen voor de halve finale:

Publicatie: zondag 11 mei 2008 om 08:33
Rubriek: Concert