Il Grand' Inquisitor

Rigoletto in Aachen

Afgelopen weekend was er in Düsseldorf een klein muziekfestival met een paar liedrecitals, die ik niet wilde missen. Onderweg daarheen ben ik even gestopt in Aachen om er een voorstelling van Rigoletto mee te pikken.

Dit was de eerste keer dat ik in het Theater Aachen een voorstelling bijwoonde. Het is een kleine zaal met maar twee balkons. Ze hebben uiteraard hun eigen ensemble, waar de meeste solisten uit gerecruteerd werden. Enkel voor de titelrol hadden ze een "freelancer" gevraagd.

Igor Morosow is echter maar een zwakke Rigoletto. Zijn intonatie is zeer benaderend, vooral in de hoogte zit hij er constant naast. Maar dankzij het genie van Verdi is "Cortigiani, vil razza dannata" toch nog ontroerend, ondanks een paar valse noten. Toonvastheid is ook niet het sterkste kenmerk van Pawel Lawreszuk, die Sparafucile zong. Vooral de scène met Rigoletto was daardoor soms pijnlijk. In het laatste bedrijf was hij wel een stuk beter.

Yikun Chung was een vooral luide Hertog met indrukwekkende hoge noten. Maar tijdens het liefdesduet met Gilda slaagde hij er toch redelijk goed in om bijna constant piano te zingen. Michaela Maria Mayer was een heel mooie Gilda. Ze heeft wel de neiging om hogere noten ook luider te zingen. Maar de rest van haar stem is wel volledig onder controle. Vooral "Tutte le feste al tempio" heeft ze aangrijpend mooi gezongen.

Publicatie: zondag 30 maart 2008 om 23:43
Rubriek: Opera