Il Grand' Inquisitor

Felicity Lott in de Munt

Een liedrecital met Dame Felicity Lott op de affiche staat garant voor een volle zaal. Ook gisteren zat de Munt goed vol met een publiek dat vol verwachting uitkeek naar haar uitstapjes in het lichtere repertoire.

Dit soort recitals met liederen en ook selecties uit operettes en zelfs musicals heeft ze al eerder gegeven in de Munt of de Vlaamse Opera, al dan niet samen met collega's als Thomas Allen of Ann Murray. Maar deze keer zijn er toch een paar nieuwigheden. Voor een zeldzame keer treedt ze niet op met Graham Johnson, maar zit Jason Carr aan de piano. Voor een paar nummers werd ze begeleid door een strijkkwartet met muzikanten uit het Muntorkest. Maar de grootste wijziging is dat niemand minder dan Laurent Pelly een regie uitgewerkt heeft, waardoor een danser, Olivier Sferlazza in smoking, toegevoegd werd aan de affiche. Die regie is echter nooit opdringerig, zodat Flott constant in het centrum van het spotlicht staat.

Het programma had de titel "Parlez-moi d'amour" meegekregen en bestond dan ook hoofdzakelijk uit liederen over de liefde, soms grappig of ironisch, soms schrijnend. Heel mooi was bijvoorbeeld de tragische scène La Dame de Monte-Carlo van Poulenc. De zaal was voor deze korte monoloog volledig in duister gehuld met enkel een spot op de pianist en één op Felicity Lott. Uit het donker haalt ze allerlei attributen zoals een rouwsluier, een zonnebril of speelkaarten. Het is fantastisch in beeld gebracht en werd tot in de perfectie vertolkt.

Er was weliswaar geen aankondiging, maar tegen het einde aan gaf ze wel aan dat ze last had van een verkoudheid, waardoor ze misschien iets minder expressief uit de hoek kwam dan gewoonlijk. Maar dit bleek echter geen belemmering te zijn om bijvoorbeeld Je chante la nuit van Maurice Yvain te eindigen met een oneindig aangehouden pianissimo noot.

Naast die liefdesliederen zong ze ook een aantal liederen met een gezonde dosis zelfspot, zoals Je ne suis pas ce que l'on pense uit Les trois valses, Le gai tango de la Cantatriste (sic) of het hilarische Flanders and Swann-nummer A word on my ear.

Een kerstlied als bisnummer en een staande ovatie sloot een recital af dat, volgens mij, enkel door iemand met de elegantie en de uitstraling van Dame Felicity gebracht kan worden.

Publicatie: maandag 24 december 2007 om 13:37
Rubriek: Liedrecital