Il Grand' Inquisitor

Michael Schade in het PSK

Tijdens een Europese mini-tournee deed Michael Schade ook het Paleis voor Schone Kunsten aan.

Michael Schade is een tenor die, tot nu toe, heel zijn carrière voorbeeldig binnen zijn Mozart-vak gebleven is. Het waren dan ook aria's van Mozart en Haydn die we te horen kregen. Daarbij koos hij vooral onbekende aria's.

Zo zong hij van de jonge Mozart twee aria's uit Il sogno di Scipione. Beide aria's stellen zijn virtuositeit behoorlijk op de proef. Vooral de halsbrekende coloraturen in Di che sei l'arbitra leek hij, op indrukwekkende wijze, in één lange adem gezongen te krijgen. De enige problemen die hij tegenkwam, waren de onmogelijke sprongen in zijn laag register. Hij beweegt ook wat teveel van links naar rechts, waardoor de balans met het orkest niet altijd even goed bleef... ten minste op de plaats waar ik zat (in een loge op het zijbalkon). Daardoor was het eerste deel niet zo beklijvend als het misschien had kunnen zijn. Iets bekender is de opera Idomeneo. Je zou verwachten dat hij een van Idomeneo's aria's zou zingen, maar hij kiest voor Idamante in de tenorversie die Mozart voor Wenen geschreven heeft met de aria Non temer, amato bene.

Na de pauze stonden nog twee aria's van Haydn op het programma met Qual destra omicida uit Ifigenia in Tauride en de dramatische scène van Orfeo In un mar d'acerbe pene uit L'anima del filosofo. De aria's zijn minder virtuoos dan de Mozartaria's maar ze passen beter in zijn stem. De tekstbehandeling van -vooral- het recitatief van Orfeo was zeer intens en aangrijpend.

Bij dit alles werd hij begeleid door het Concentus Musicus Wien onder de leiding van Nikolaus Harnoncourt. Het vocale deel van het concert omlijstten ze met twee Haydn-symfonieën (de nummers 60 en 97). Daardoor was er geen ruimte voor bisnummers. Michael Schade kreeg wel zijn bloemen voor het begin van de laatste symfonie... en smeet die met een grote boog in het publiek. De bos bloemen geraakte bijna tot aan de Corbeille. Het zou me niet verbazen als hij in zijn vrije tijd ooit nog als pitcher op een baseballveld gestaan heeft.

Publicatie: dinsdag 16 oktober 2007 om 17:06
Rubriek: Concert