Il Grand' Inquisitor

Innsbruck - Der geduldige Sokrates

Sinds 1976 staat augustus in het teken van de oude muziek in Innsbruck.
René Jacobs is daar al tien jaar artistiek leider van de Festwochen, waar hij - uiteraard - onbekende barokopera's nieuw leven probeert in te blazen. Deze week ging daar onder zijn leiding Telemanns Der geduldige Sokrates in première.

Der geduldige Sokrates is een wat vreemd werk aangezien er zowel Duitse als Italiaanse aria's in voorkomen... maar blijkbaar gebeurde dat bij Duitse barokopera wel vaker. Op de website van de Innsbrucker Festwochen is trouwens veel achtergrondinformatie, inclusief het libretto, te vinden over deze opera. In Die Welt staat een interview met Jacobs voorafgaand aan de concertante opvoering in het najaar in Hamburg, waar deze opera in 1721 gecreëerd werd. Er volgt ook nog een concertante voorstelling in Cité de la Musique in Parijs.

Marcos Fink zingt de titelrol van de filosoof Sokrates. Inga Kalna en Kristina Hansson zingen diens twee vrouwen Xantippe en Amitta. In een nevenintrige komen twee prinsen (Donat Havar en Matthias Rexroth) en prinsessen (Sunhae Im en Birgitte Christensen) voor. De leerlingen van de filosoof Sokrates worden vertolkt door studenten uit het lokale conservatorium.

De regie is van Nigel Lowery en is een co-productie met de Berlijnse Staatsoper, waar het in oktober op de affiche zal staan.

Recensies:

Publicatie: woensdag 15 augustus 2007 om 09:35
Rubriek: Nieuws