Il Grand' Inquisitor

Bregenz - Tosca & Death in Venice

Aan de rand van de Bodensee waar Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland samenkomen in het stadje Bregenz worden elk jaar de Bregenzer Festspiele georganiseerd. Het meest opvallend is altijd de voorstelling op de "Seebühne". Op een platform in het meer kunnen decorontwerpers ongebreideld hun gang gaan... hoe spectaculairder hoe beter. Dit jaar spelen ze daar Tosca.

Vlak naast de Seebühne staat ook het Festspielhaus. Het orkest speelt sinds een paar jaar ook voor de open-lucht-voorstellingen vanuit de orkestbak in het Festspielhaus. De orkestklank wordt dan samen met de zangstemmen door een ingenieus opgesteld bataljon van luidsprekers richting publiek gestuurd. Maar in deze zaal wordt ook opera opgevoerd in een meer normale omgeving.

Eergisteren ging daar Brittens Death in Venice in première. Paul Daniel is de dirigent van dienst. De productie van Yoshi Oida is afkomstig van het Brittenfestival in Aldeburgh. Alan Oke is Gustav von Aschenbach, de andere rollen worden door Peter Sidhom gezongen.

Het spektakeldecor voor Tosca, een gigantisch oog, werd ontworpen door Johannes Leiacker. In dat decor regisseert Philipp Himmelmann een drievoudige bezetting. Nadja Michael, Karine Babajan en Tatjana Serjan wisselen af als Tosca. De afgelopen weken werd druk gespeculeerd of Tosca op het einde van de opera al dan niet in de Bodensee zou springen... uiteindelijk verdwijnt ze in de pupil van dat oog. Voor Cavaradossi hebben ze Brandon Jovanovich, Andrew Richards en Zoran Todorovic. Tenslotte zingen Claudio Otelli, Gidon Saks en Peter Sidhom de rol van baron Scarpia. Ulf Schirmer dirigeert de Wiener Symphoniker.

Tenslotte is er ook nog "Operette am Kornmarkt". Ook daarvoor doen ze beroep op Benjamin Britten met diens eerste werk Paul Bunyan.

Recensies van Death in Venice:

Recensies van Tosca:

Publicatie: vrijdag 20 juli 2007 om 07:58
Rubriek: Nieuws