Il Grand' Inquisitor

Il re pastore in De Munt

Il re pastore is een "vroege" Mozartopera met slechts vijf zangers en zonder koor. Na de ronduit belachelijke productie die Muziektheater Transparant vorig jaar op de planken bracht (ook gekend als "Wolfie in Plopsa-land"), waagt nu de Munt zich aan een semi-scenische opvoering van deze opera. Dat "semi-scenisch" moet wel met een korreltje zout genomen worden, want bij momenten was de regie meer geïnspireerd dan hun productie van Il due Foscari.

Maar in een semi-scenische voorstelling zijn het in de eerste plaats de zangers die van belang zijn; de Munt heeft een redelijk homogene bezetting verzameld... ondanks het feit dat een opera met drie sopranen en twee tenors nogal eenzijdig is, wat misschien de reden is waarom de vonk nooit echt oversprong.

Het herderskoppeltje werd gezongen door Annette Dasch (Aminta) en Isabel Bayrakdarian (Elisa). Een paar maanden geleden was Annette Dasch nog te horen als Fiordiligi in de Vlaamse Opera... de versierde passages komen er nog altijd niet even vlot uit, maar Aminta ligt haar wel een stuk beter. En het donkere in haar stem helpt haar wel in deze travestierol. Bayrakdarian begint de avond redelijk "robuust", maar ontwikkeld zich gaandeweg tot een mooie Elisa. De derde sopraan is Raffaella Milanesi in de iets kleinere rol van Tamiri. Met haar leggiero stem worstelt ze met de lagere noten, maar is voor de rest best aanvaardbaar.

Bruce Ford zong weliswaar een heroische Alessandro, maar werd - wat mij betreft - toch voorbij gestoken door Juan José Lopera als Agenore. Zijn lyrische tenor lijkt me perfect voor de typische Mozart-rollen als Tamino of Ferrando... heel mooi.

Publicatie: donderdag 1 mei 2003 om 16:50
Rubriek: Opera