Il Grand' Inquisitor

Opéra Royal de Wallonie 2007-2008

Net zoals in de Munt heeft de Waalse Opera ook een nieuwe directeur. Stefano Mazzonis di Pralafera heeft zijn eerste seizoen voorgesteld. Het eerste wat opvalt, is dat ze meteen ook hun website helemaal vernieuwd hebben, inclusief het adres.

Het programma ziet er weinig avontuurlijk uit, wat op zich geen kwaad kan... kwestie van wat tegengas te geven tegenover de Munt. In totaal staan er acht opera's op het programma, maar niets uit de twintigste eeuw, geen Wagner, geen Strauss, en maar één Franse opera. Stefano Mazzonis drukt meteen een Italiaanse stempel op zijn eerste seizoen. En meer zelfs, hij regisseert ook twee producties.

De eerste productie die hij regisseert, is een triptiek van drie intermezzo's: Il Maestro di Cappella van Cimarosa, La Zingara van Rinaldo Da Capua en Il Giocatore van Cherubini, met Hendrickje Van Kerckhove en Alberto Rinaldi. De tweede opera die hij gaat regisseren, is Il matrimonio segreto, weer met Alberto Rinaldi (Geronimo) en met Cinzia Forte (Carolina).

De band met de vorige directie wordt niet radicaal verbroken. Zo is er de traditionele operette. Dat zal La vie parisienne worden in de productie van Jérôme Savary. Ik vermoed dat die gebaseerd zal zijn op de productie die Savary de afgelopen jaren tientallen keren opgevoerd heeft in de Parijse Opéra-Comique. Jean-Louis Grinda zal de seizoensafsluiter Don Carlo regisseren, met Bruno Campenella als dirigent. Een tenor voor Don Carlo hebben ze nog niet gevonden. De andere zangers zijn Monique McDonald (Elisabetta), Ildiko Komlosi (Eboli), Hao Jiang Tian (Filippo II) en Giovanni Meoni (Rodrigo).

Die Monique McDonald zal ook de titelrol zingen in Tosca, in een regie van Claire Servais. Aan haar zijde zingt Yonghoon Lee de rol van Cavaradossi en met niemand minder dan Ruggero Raimondi als Scarpia. Een andere bekende naam die volgend seizoen in Luik te horen zal zijn, is Patrizia Ciofi in Maria Stuarda van Donizetti. De grote Verdi-klassieker Nabucco zal het seizoen openen. Er zijn twee bezettingen voorzien met Mark Rucker en Carlos Almaguer als Nabucco. Susan Neves en Alessandra Rezza alterneren als Abigaille.

De enige niet-Italiaanse opera is Le roy d'Ys van Edouard Lalo. Patrick Davin dirigeert en Jean-Louis Pichon is verantwoordelijk voor de enscenering. Toch nog een rariteit.

Publicatie: woensdag 28 maart 2007 om 20:56
Rubriek: Toekomstmuziek