Il Grand' Inquisitor

Große Messe in het PSK

Ik was niet bekend met Bruckners Große Messe (Mis nr. 3) en was dan ook benieuwd naar de uitvoering in het PSK met het RIAS Kammerchor en het Orchestre des Champs Élysées.

Die "grote mis" zou ik durven omschrijven als een Teutoonse mis die even verfijnd is als de traditionele Duitse kost van Bratkartoffeln, Sauerkraut en Schweinshaxe. Maar als er iemand is die enige spiritualiteit in al die bombast zou kunnen brengen, dan is het Philippe Herreweghe wel... maar ook hij slaagde daar niet in. Op een paar singuliere punten na, was het wachten tot het "Agnus Dei" om enige ingetogenheid te horen na de jubeltocht doorheen het "Gloria" en het "Credo".

Maar dat neemt niet weg dat het RIAS Kammerchor indrukwekkend presteerde met een homogene klank en een brede dynamiek. De vier solisten hebben in deze mis maar relatief weinig te doen. En wat ze te zingen hebben, klonk ook niet erg boeiend. Het lijkt wel alsof Bruckner uitging van de idee dat een sopraan vooral veel hoge noten moet zingen en dat een bas alleen maar goed is voor wat gegrom in de diepte. Ingela Bohlin en Alfred Reiter kweten zich van die taak. Tussen die twee uitersten zongen alt Ingeborg Danz en tenor Steve Davislim in een iets comfortabelere tessituur.

Het concert was nochtans begonnen met twee interessantere werken van Johannes Brahms. Het RIAS Kammerchor beet de spits af met het Schicksalslied. Vooral de twee eerste strofen waren adembenemend mooi en als in de derde strofe over de "leidende Menschen" gezongen werd, dan stroomde een golf homogene koorklank forte de zaal in. Daarna kwam Ingeborg Danz, begeleid door het mannenkoor, voor de bekende Alt-Rhapsodie. Ze werd spijtig genoeg wat overstemd door het orkest en had problemen om heel de zaal te vullen. Maar desalniettemin was haar mezza voce in "die Öde verschlingt ihn" toch dragend.

Het concert zal door klara uitgezonden worden op 2 mei 2007. 'Dankzij' hun herschikte programmatie, waardoor het praktisch onmogelijk geworden is om nog naar live-concerten te luisteren, zal dat in de namiddag gebeuren.

Publicatie: donderdag 8 maart 2007 om 16:49
Rubriek: Oratorium