Il Grand' Inquisitor

Le jardin des voix in het PSK

Les Arts Florissants en William Christie stichtten in 2002 Le jardin des voix, een academie voor jonge zangers die zich willen bekwamen in barokmuziek. Alle twee jaar gaan ze dan op tournee met een concert. Vandaag passeerden ze in Brussel.

In hun concert in het PSK werden tien zangers voorgesteld in een programma met muziek van vooral Monteverdi. Monteverdi is niet echt aan mij besteed. Enkel na de pauze werd het voor mij interessanter met aria's van Handel, Piccinni en zelfs een grote operascène uit L'incontro improvviso van Haydn. De voorstelling werd "ruimtelijk geregisseerd" door Elsa Rooke. De zangers zongen dan ook zonder partituur, waardoor er toch enige sfeer ontstond en al die vroeg-barokke muziek voor de pauze toch geen al te slaapverwekkende indruk naliet.

De zangers waren van een overwegend matig niveau, maar met toch één gelukkige uitzondering. Toen "Les Arts Flo" de Musica-proloog Dal mio Permesso amato uit Orfeo inzetten, kwam het luchtballet uit de Munt-productie me weer voor de geest. En toen de sopraan Claire Meghnagi begon te zingen, weerklonk een goed zittende stem met een uniek gebald vibrato dat me erg aansprak. Ze lijkt bijna alles in één adem te kunnen zingen en haar piano gezongen noten hebben nog een dragende consistentie. In tegenstelling tot andere zangers uit de groep moet zij geen toevlucht nemen tot dramatisch gezucht en gesteun om expressieve accenten in haar stem te leggen. Claire Meghnagi... een naam om te onthouden.

Publicatie: maandag 5 maart 2007 om 23:05
Rubriek: Concert