Il Grand' Inquisitor

Gianni Schicchi in het PSK

Het concert van de Muziekkapel Koningin Elisabeth ging dit jaar door in het PSK. De studenten van de Muziekkapel musiceerden samen met het Nationaal Orkest van België onder leiding van Paul Goodwin.

Vorig jaar waren ze te horen in een Mozartconcert in de Munt, maar gisteren kwamen ook niet-zangers aan bod. Zo speelden drie jonge pianistjes - Lisa Wastiau, Nicholas Van de Velde en Fumie Onda - elk één beweging uit het tweede pianoconcerto van Shostakovitch. Vineta Sareika speelde het eerste deel van het vioolconcerto van Edward Elgar.

Maar mijn interesse ging uiteraard uit naar het vocaal gedeelte dat bestond uit "fragmenten" van Gianni Schicchi. Eigenlijk was het één lang fragment dat begon op het moment dat Schicchi op het toneel verschijnt en eindigde met diens Dante-speech. Voor het orkest was ruimte vrijgemaakt om een rudimentaire enscenering mogelijk te maken.

De hele familie Donati werd bezet met de zangers van muziekkapel. Voor de gelegenheid kroop hun leermeester José van Dam nog eens in de huid van Gianni Schicchi. Deze opera is vooral een ensemble-werk met weinig echte aria's, met één beroemde uitzondering. Lauretta's "O mio babbino caro" werd mooi gezongen door Gabrielle Philiponet. Shadi Torbey was ook weer van de partij, deze keer als de notaris die het testament noteert. De andere zangers verdwenen een beetje in het geheel, wat eigenlijk spijtig is voor zo'n concert.

Publicatie: vrijdag 19 januari 2007 om 19:03
Rubriek: Opera