Il Grand' Inquisitor

Vlaamse Opera 2006-2007

Het volgende seizoen van de Vlaamse Opera wordt nog maar eens een overgangsjaar. De renovatie van het Antwerpse operahuis loopt enigszins uit... als ik me niet vergis was de originele planning dat de opera in september 2006 terug open zou gaan. Het gevolg is een afgeslankt seizoen - alhoewel de financiële situatie van de Vlaamse Opera daar ook wel voor iets zal tussenzitten - met vooral een heel magere helft in 2006.

Na de heropening van de Antwerpse opera in februari 2007 ziet het seizoen er weer redelijk normaal uit. In totaal staan er slechts vijf opera's op het programma, waarvan (slechts) één concertante, en geen liedrecitals. Die vijf opera's komen wel allemaal uit het klassiek-romantische repertoire - het lijkt haast een Luiks seizoen - zonder barokopera's, geen twintigste eeuwse of hedendaagse opera's.

De "oudste" opera die volgend seizoen op het programma staat, is Mozarts Don Giovanni. Het is een productie van Achim Freyer met sterke commedia dell'arte-invloeden die ook al in Straatsburg te zien was. Tommi Hakala zingt de Don. Andere bekenden zijn Lionel Lhote (Leporello), Matthias Klink (Don Ottavio), Olga Pasichnyk (Zerlina) en Kurt Gysen (Il commendatore).

Als seizoenopener hernemen ze een van de oudste producties die ze in huis hebben... de Carsen-productie van Tosca. De mij onbekende Francesca Patanè zal de titelrol zingen, Brandon Jovanovich (de Don José uit de Calixto Bieito-productie) krijgen we te horen als Cavaradossi en voor Scarpia hebben ze Stephen Kechulius geëngageerd, die we ook al gehoord hebben in Trittico. Silvio Varviso dirigeert. In Antwerpen zal dit plaatsvinden in de Stadsschouwburg.

Een tweede herneming - en het einde van het seizoen - is Tchaikovsky's Pikovaya Dama... spijtig genoeg in de productie van Guy Joosten. De aandacht zal hier vooral getrokken worden door de Lisa van Cheryl Barker. Hopelijk heeft Misha Didyk tegen dan al geleerd om met iets meer variatie te zingen voor de rol van Hermann. Maar Tomas Tomasson (Tomski) en Brett Polegato (Jeletski) zouden wel goed moeten zijn. Voor de oude gravin hebben ze Rita Gorr weer uit de kast gehaald.

De concertante opera is Les pêcheurs de perles, waarvan ik nooit gedacht had om die hier eens te horen. De bezetting ziet er degelijk uit met Annick Massis als Leïla en Marc Laho als Nadir... maar vooral met Patrick Fournillier in de orkestbak.

En natuurlijk staat volgend seizoen ook het tweede deel van de Ring op het programma. Het zal met Die Walküre zijn dat het doek weer opengaat in Antwerpen op 4 februari 2007. James Johnson zong in de laatste voorstelling in Antwerpen Jochanaan en zal nu Wotan zingen. Voor Brünnhilde hebben ze Jayne Casselman (die dit ook onlangs in Keulen zong). Het Walsungpaar zal gezongen worden door Jeffrey Dowd en Annalena Persson.

Het aantal opera's is weliswaar beperkt, maar elke voorstelling lijkt me wel een aantal sterke punten te hebben. Anderzijds geeft dat wat ademruimte in mijn agenda om af en toe eens naar Parijs te gaan... want het is daar dat het een uitzonderlijk boeiend seizoen lijkt te worden.

Publicatie: woensdag 10 mei 2006 om 18:23
Rubriek: Toekomstmuziek