Il Grand' Inquisitor

La donna del lago in Luik

Rossini en Rossini-specialist Alberto Zedda zijn een vaste waarde in de opera van Luik... dit seizoen is daar La donna del lago te horen.

De opera wordt onderworpen aan een nietszeggende, statische productie door Claire Servais. Er zijn een aantal mooie beelden, zoals de vlekkerige belichting die in het eerste bedrijf de indruk geeft dat Elena - "la donna" uit de titel - over het water loopt... of in het tweede bedrijf het typische licht van een bos suggereert. Maar daarnaast wordt er een mengelmoes van kostuums gebruikt. Zo krijgen de rebellen middeleeuws aandoende kilts te dragen, lijken de aanhangers van de koning Giacomo V weggelopen te zijn uit de hofhouding van de Spaanse Keizer Karel V en veranderen ze op het einde van de opera in een negentiende-eeuws operapubliek, dat aandachtig Elena's bravoure-aria "Tanti affetti" volgt. Elk afzonderlijk is het wel mooi, maar alles samen ontbreekt de eenheid.

De muziek moet dan een en ander compenseren, maar dat lukt maar met mondjesmaat. Het duurt bijna drie kwartier voor de opera enigszins op gang geraakt...

De zangers die Alberto Zedda meegebracht heeft, behoren nochtans tot de specialisten in het genre, met op kop de Amerikaanse tenor Rockwell Blake. Zijn virtuositeit en adembeheersing zijn technisch indrukwekkend. Maar je houdt van de klank van zijn stem... of niet. Ik hou er dus niet van. Iano Tamar daarentegen heeft een heel mooi donker timbre en haar Elena was dan ook meer dan de moeite waard, alhoewel ze in het begin wat tijd nodig had om op gang te komen. De mezzo Daniela Barcellona zong de rol van Malcolm. Haar midden en hoog register zitten goed, maar haar laag register klinkt gefabriceerd alsof het van nature niet zo is; het is ook een heel donkere stem. Haar grote aria "Mura felici" was over het algemeen goed en correct uitgevoerd, maar haar coloraturen misten een logische samenhang.

Deze productie wordt op 1 maart rechtstreeks uitgezonden op La Deux en op Musique 3, en is op 5 maart nog concertant mee te maken in het PSK.

Publicatie: woensdag 26 februari 2003 om 20:57
Rubriek: Opera