Il Grand' Inquisitor

Daniil Shtoda in De Munt

Brussel en omstreken was overdekt met een laag sneeuw; Daniil Shtoda zal zich ongetwijfeld thuis gevoeld hebben. Sneeuw hebben ze met hopen in Sint-Petersburg, maar Belgen hebben het er blijkbaar iets moeilijker mee... getuige de zaal van De Munt die voor amper een vijfde gevuld was voor het recital van deze jonge Russische tenor en Larissa Gergieva (zus van ...), die hem aan de piano begeleidde. Het aanwezige publiek was er niet minder enthousiast om.

Daniil Shtoda heeft een typisch "Russisch" geluid. Zijn stem is niet echt groot, maar heeft een onwaarschijnlijke schoonheid en dat in alle registers. Ik heb zelden zo'n homogene tenorstem gehoord die mezza voce zingt en hoge noten produceert alsof het niets is, maar tegelijkertijd niets inboet aan expressie. Voor een vijfentwintigjarige is zijn interpretatie en communicatie indrukwekkend. Alleen zijn constant armengezwaai is er net een beetje teveel aan... zijn impact kan enkel nog toenemen als hij zijn armen wat meer onder controle kan krijgen.

Voor de pauze zong hij hoofdzakelijk het bekende repertoire met liederen van Glinka, Tchaikovsky, Rakhmaninov, ... maar het interessantste was het tweede deel met liederen van componisten waar ik nog nooit van gehoord had: Aliabev, Gurilyov, Varlamov, Bulakhov... en zelfs een lied van de grote Russische tenor Ivan Kozlovsky. Dat lied Ya vstretil vas (Ik ontmoette jou) was meteen het hoogtepunt van de avond door de perfecte stembeheersing waarmee Daniil Shtoda dit zong... in een klap maakt hij daarmee duidelijk dat hij de logische erfgenaam is van Kozlovsky.

Andere hoogtepunten waren het hartverscheurende Razluka (Scheiding) van Aleksandr Gurilyov of het groepje van drie liederen van Aleksandr Varlamov. Tenslotte zong hij nog een Russisch lied als bisnummer en het Lamento di Federico van Cilea...

Ondertussen was buiten de dooi ingetreden... het was een van die recitals waar de afwezigen duidelijk ongelijk hadden.

Publicatie: zondag 2 februari 2003 om 12:21
Rubriek: Liedrecital